Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

НА КАКВО ЩЕ ЗАПРИЛИЧА ЕВРОПА,
АКО ШОТЛАНДИЯ ПОВЛЕЧЕ КРАК?

Лондон, Великобритания


Провеждащият се в Шотландия референдум може да предизвика ефекта на доминото в цяла Европа, където различни области и региони постоянно правят заявки за отделяне от страните си. Ако допитването успее и Единбург се отдели от Лондон, се очаква Каталуния, Фландрия и други области да последват същия пример. Какво би станало, ако всяко сепаратистко движение на Стария континент пожъне успех? Този въпрос вече има своя отговор. Той е в картата, съставена от партията Европейски свободен алианс (European free aliance - EFA), която обединява 40 прогресивни националистически, регионалистки и автономистки партии в целия ЕС, които са представители на нации без държави, на региони и на традиционни малцинства. В нея членува и непризнатата у нас ОМО "Илинден"-Пирин. В алианса е и Шотландската национална партия.

Картата на EFA очертава добре познати сепаратистки движения като силните и гръмогласни баски националисти в Северна Испания и Югоизточна Франция, както и по-малко познатата Савойска лига, която се бори за независимостта на Савойския регион във Франция, където живеят близо половин милион души, съобщава "Дейли Мейл".

Картата показва и разделената от Германия Бавария с население 12,5 млн. души. Баварският сепаратизъм поддържа своята тежест още от обединението на Германия през 1871 година.

Венецианските националисти пък искат преоткриване на наследството, традициите, културата и езика на търговската република, съществувала от 697 до 1797. Дебатът за отцепването на Венеция се активизира през 70-те и 80-те години заради недоволството от данъците и политиката на централната власт.

Английското графство Корнуол на свой ред също иска по-висок държавен статус. Най-югозападната част на Острова настоява да бъде обявено за национална държава и да се ползва със същите правила като Шотландия и Уелс в рамките на Великобритания.

Не на последно място, на картата са очертани зоните, за които ОМО "Илинден" също има претенции за отделяне. Те включват голяма част от Северна Гърция, Югозападна България и други части от страната ни.

Според анализатори, ако всички сепаратисти получат каквото искат, картата на съвременна Европа ще заприлича много на картината от Средновековието. Като доказателство е приложена картата на континента от 1360, на която са пръснати множество малки разпокъсани държавици доста преди началото на епохата на национализма и образуването на съвременните национални държави.

Във въпросната година в България царува цар Иван Александър (управление 1331-1371). Тъкмо по негово време страната е разделена между синовете му, а множество по-малки феодали отцепват свои владения, които управляват самостоятелно. В резултат 30 години по-късно българската столица Търново пада под османска власт.

("Блиц") 


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM