Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ВРАЦА ОТБЕЛЯЗА
ДЕНЯ НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

      
      
      
      

С венци и цветя, с думи на признателност и преклонение Враца отбеляза Деня на народните будители. "За мен е висока чест и заедно с това голяма отговорност да се обърна към всички вас и да ви поздравя с неповторимия ден за България - денят на народните будители! Празник на словото и светлината, на духа и неговата мощ! Празник на българския стоицизъм и на вярата! Днес, изповядвайки своя патриотизъм, ние имаме сигурната опора в богатото ни минало и заедно с това самочувствието и гордостта от успехите на нашите съвременници. И ако понятието будител остава повече с историческото си съдържание, то всеки от нас може да потърси съвременната дума и да изрази своето уважение към днешните родолюбци и радетели на българските традиции, към дейците на науката, културата, просветното и читалищното дело, които стоят най-близо до светлите образи на будителите. Честит празник, уважаеми дами и господа!" - с тези думи се обърна към събралото се множество кметът на Враца инж. Николай Иванов.
На площада пред паметника на св. Софроний Врачански бяха дошли ученици от училищата в града, които носят имената на народните будители Иванчо Младенов, Козма Тричков, Христо Ботев, Васил Кънчов, Васил Левски, св. св. Кирил и Методий, Никола Войводов, Йоан Екзарх и академик Иван Ценов. Да изкажат своята признателност пред живота и делото на будители бяха пристигнали също врачанският митрополит Калиник, народният представител Георги Божинов, областният управител Пепа Владимирова и заместниците Цветелина Теофилова и Валентин Литов, заместник кметовете Красимир Богданов и Ангел Вълчев, изпълняващият длъжността председател на общинския съвет Валери Стаменов, видни общественици и граждани. 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM