Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ВЪЗДВИЖЕНИЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ ГОСПОДЕН

Днес e Кръстовден, един от Дванадесетте велики християнски празника.
Имен ден празнуват : Кръстьо, Кръстина, Кръстил, Кръстила, Кръстилена, Кръстена, Кръстан, Кръстана, Кана, Кънчо,Криста,Кристина
Според църковното предание Света Елена, майката на император Константин Велики, през 326 година се отправя към светите места в Палестина, за да търси гроба Господен, затрупан от гонителите на християните. Тя намира пещерата и гроба, трите кръста, зарити в земята. Кой от трите е Христовият кръст се разбира, когато чрез докосване с един от тях е възкресен наскоро починал човек. Частица от животворящия кръст Елена изпраща на сина си, а самият кръст е положен в йерусалимския храм "Възкресение Христово".
На Кръстовден кръстът се изнася в средата на храма, за да се поклонят вярващите. За да видят Светия кръст, епископът го повдига или го "въздвижва" над главите на присъстващите. От това "въздвижение" получава името си и празникът.
Според народните представи от Кръстовден слънцето "тръгва назад" към зимата и денят се "кръстосва" с нощта - изравняват се. Времето застудява, водите на морето и реките изстиват. Настъпва краят на летния и началото на есенния селскостопански сезон. От Кръстовден може да започне сеитбата на зимните житни култури. На Кръстовден се "осветява" семето за посев. В някои райони на България празникът е наречен Гроздоберник, защото започва гроздоберът, а първото откъснато грозде се освещава в църква и се раздава за здраве и плодородие.
На Кръстовден се спазва строг пост, не се хапва нищо червено - червен пипер, домати, репички, червени ябълки и червено грозде. На трапезата има постни храни. Яде се зелник с праз лук, печена тиква, грозде. Жените пекат Кръстова пита - обреден хляб с украса от кръст върху него. За празника се раздават пресни пити -за да дари стопанина с берекет. 


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM