Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ЗДРАВНАТА КУЛТУРА
НА БЪЛГАРИНА

Някога популярните здравните знания днес взеха да стават все по-оскъдни за населението. Някой симптоми за дадено заболяване, ако се познават, е възможно да се попречи на задълбочаване на заболяването, както и на евентуални усложнения. А това е в полза на пациента, както и за неговия джоб. За съжаление елементарните здравни знания няма от къде да се получават. Лекарите не разполагат с време за това. Популярните здравни издания са оскъдни. Така полезните информационни центрове в миналото вече ги няма. А те бяха центрове и за здравна култура. Не случайно има пациенти, които все още смятат, че антибиотиците имат температуропонижаващ ефект (погрешно становище). Това, че антибиотиците се приемат два дена след отзвучаване на клиничните симптоми е факт почти неизвестен. Има пациенти, които смятат, че лекарствата за кръвно налягане се пият само когато то е високо. Все още е популярно сред населението, че парацетамола и неговите производни имат противовъзпалителен ефект (погрешно становище). Температуропонижаването и болкоуспокояването са основните техни фармакологични ефекти. А това, че към ксилометазолина и неговите производни се привиква, което води до увеличаване на дозата, а то от своя страна - до разрастване на носната лигавица и задълбочаване на носната непроходимост - се забравя и от някои колеги, да не говорим за пациентите. Това, че възпаления нос е горния етаж на дихателните инфекции, пациентите разбират от практиката. Много често след овладяване на носното възпаление кашлицата спира или се облекчава. Да не говорим, че при наличен бронхоспазъм, откашличните средства трябва да се прилагат след бронходилаторите (разширителите на бронхите), иначе кашлицата се засилва. А ой знае, че най-добрия втечнител на гъстите, вискозни белодробни секрети е обикновената вода. Колко са хората, които знаят, че често повтарящите се гъбични инфекции в устата в повечето случаи се дължи на хронично стомашно-чревно възпаление. Любопитни факти от здравен характер, които ако се знаят, поне ще облекчат пациентите.
Трябва да се открият здравни информационни центрове, в които компетентността на клиничните фармацевти ще бъде безспорна. България вече има такъв информационен здравен център. Неговото седалище е град Враца - частна аптека " Узунов и син". Това не е реклама, а жизнена необходимост за всеки страдащ - да облекчи своето страдание и да не го усложни.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт
 


.


.


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM