Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

OТВОРЕНО ПИСМО ЗА СЪДБАТА НА ДОМ-МУЗЕЙ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ВИЦE ПРЕЗИДЕНТ МАРГАРИТА ПОПОВА,
УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА -
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА,
Със закъснение от две години и съвсем случайно научавам, че Домът на детската книга е закрит, а ДОМ-МУЗЕЙ "АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ" е даден на Националния дворец на децата..
Как стават тия неща, без да бъдат уведомени българските писатели - не зная. Въобще отношението към българските писатели е все едно, че не съществуват, че Съюзът на българските писатели не съществува .
Българската държава предостави на Отворено общество с хранилката и политиката си да диктува в литературния ни живот, а то не е загрижено за националната ни литература и култура, и играе с определени автори в определена посока. Да не говорим за културната политика за българските деца!
С това си обяснявам и ликвидационните и безотговорни действия на бившия министър на образованието Сергей Игнатов, закрил Дома на детската книга.
Не зная наясно ли сте за ролята, която изпълняваше Домът за детската книга и изкуствата за деца, преди да бъде обезличен и формализиран и каква национална културна роля изпълняваше в целогодишната си работа с децата на България от всички села, градове и училища. Че Седмицата на детската книга, която също бе ликвидирана, бе оня необходим връх на постигнатото от децата, а срещите с писателите и хората на изкуството увенчаваха тоя връх и празник със смисъл и даваха тласък и културни измерения на българските деца. И че неслучайно с обезличаването на Дома на детската книга и ликвидирането на Седмицата на детската книга и изкуствата за деца в тия последни години децата на България потънаха в неграмотност и безкултурие.
Наясно ли сте колко дълбоко бе ударена културната работа с децата на България с тесногръдото ликвидиране на една културна традиция, заложена още от 30-те години на ХХ век. И че кампанийността на мероприятията за четене, "забавно четене" и "поход на книгата" не могат да имат оня резултат, какъвто имаше целогодишната работа с децата от цялата страна. Още повече при липсата на национална издателска политика, при подмяната на детската книга от световната класика с търговския продукт на универсализираните, адаптирани, безстойностни като литература "лъскави" издания и без всякакво отношение към стойностното в българската литература за деца. А националната литература е винаги неподменима в образователния и културен процес - нещо, което другите народи много стриктно спазват.
Няма да Ви занимавам с удара върху българската образователна система с подчинението й на изискванията на Световната банка за ликвидация на селските училища, строени в подема и пиетета към учебното дело на българския народ и със самоотвержения безвъзмезден труд на българите във възрожденския и следвъзрожденски период на България. А и след това! Пълното непознаване на традициите и условията, и циничната разпоредителност, на която България се подчини, последвана от учебникарския бизнес с преписване на чужди програми доведоха до състоянието от най-образована, да станем най-необразованата и неграмотна нация в Европа. А и безлична!
При това с възможностите вместо да закриваме училищата си да минем към компютърно обучение в малките селища, което би уеднаквило критериите, и децата нямаше да са зависими от транспорт, климатични условия, затрудняващи придвижването им, губене на време, а и на ред други негативи - особено за най-малките с ранното ставане и болезненото и зловредно откъсване от семейството и семейната среда.
Как ще се преодолеят натрупаните негативи е въпрос на мъдра политика в тая насока, която в момента не виждам.
Това, за което сега се обръщам към Вас, е безотговорното прехвърляне на ДОМА-МУЗЕЙ "АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ" от подопечен на Министерството на образованието и Дома на детската книга към Националния дворец на децата.
Нелогично, нередно и неразумно е ДОМЪТ-МУЗЕЙ "АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ" да е към Националния дворец на децата. Там той нито може да бъде съхранен, нито да бъде правилно оползотворен.
ДОМ-МУЗЕЙ "АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ" Е НАЦИОНАЛНА КУЛТУРНА СВЕТИНЯ ОТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗНАЧЕНИЕ!
И не само защото е дом на Ангел Каралийчев и Вела Ушева-Каралийчева, чието високо място в българската литература и култура ни задължава да го съхраним. ДОМ-МУЗЕЙ "АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ" е културно-историческа и естетическа ценност , каквато втора няма. Той съхранява изключителния дух и култура на българщината и на българската творческа интелигенция от първата половина на ХХ век - дух високо издигнат, вдъхновяващ и респектиращ.
Не зная влизали ли сте в тоя ДОМ-МУЗЕЙ "АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ" и знаете ли уникалността му с дърворезбите-копия от Рилския манастир, с български сецесион на стилната му естетическа уредба - дело на изключителната Вела Ушева - съпругата на Ангел Каралийчев, която не е с по-малко заслуги за културата и литературата на България от Ангел Каралийчев.
Когато след Балканската и Първата световна война България е унизена, а Бърнард Шоу пише антибългарската си пиеса и българите са подложени на присмех, Вела Ушева - студентка в Берлин, обръща мнението на високомерна Европа за България.
Тя превежда Ботев, Вазов Яворов - най-силните произведения на българската литература, и облечена в бяла копринена рокля с богата българска бродерия прави респектиращи рецитали в големите градове на Европа. Салоните са пълни! Европейската културна общественост е възхитена.
Вела Ушева е от най-ярките актриси на Народния театър и е от групата на Гео Милев, а след женитбата си с Ангел Каралийчев заедно с него работи върху българското и световно приказно наследство. Забележителен художник, българските мотиви на сервизите са нейно дело, и всеки предмет, всяка картина в тоя изключително красив и пълен с история дом е нейно творение и е безценен.
Духът на ДОМ-МУЗЕЙ "АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ" е безценен. А българските писатели и златната интелигенция, която се е събирала и после се събираше в тоя дом, го правят исторически. Архивът на Дома-Музей е с изключителна стойност. Библиотеката и библиографската сбирка с уникални издания - също. Чуждите писатели, прекрачили прага на тоя дом, защото тука се правеха най-високопоставените срещи, оставаха без дъх.
Още приживе Ангел Каралийчев и Вела Каралийчева мислеха как да бъде продължено делото, на което се бяха посветили -българските народни приказки и българската литература за деца. След смъртта на Ангел Каралийчев Вела Ушева-Каралийчева завеща ДОМА СИ на Министерството на образованието, защото към това Министерство беше Домът на детската книга с литературните функции на стожер и център на българската детска литература.
Не център за работа с децата, а център на творците.
И след нейната кончина в последвалите години Домът на детската книга съхраняваше тоя уникален ДОМ-МУЗЕЙ, пазейки го от всякакви "мераци" и превръщайки го в център на българската литература за деца.
Той няма нищо общо с многостранната работа на Двореца на децата. ОСТАВЕН КАТО ПРИДАТЪК КЪМ ДВОРЕЦА НА ДЕЦАТА значи не само да не бъде оползотворен по предназначението си, НО И ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН, защото задачите на Националния дворец на децата са други. Функциите му са други! Целите му са други! ТЕ НЕ СЪВПАДАТ С ТИЯ НА ДОМ-МУЗЕЙ "АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ"!
Прехвърлянето на ДОМА-МУЗЕЙ "АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ" към Двореца на децата е в ПРОТИВОРЕЧИЕ със смисъла на завещанието на Ангел и Вела Каралийчеви - ДОМЪТ ИМ ДА СТАНЕ ЦЕНТЪР НА БЪЛГАРСКАТА ПРИКАЗКА , НА ЛИТЕРАТУРА ЗА ДЕЦА И НЕЙНИТЕ ТВОРЦИ, които да продължат делото им.
Това са ми го казвали и двамата! Това искаха!
НИМА НЯМА ДА СПАЗИМ ЖЕЛАНИЕТО ИМ, ПРОДИКТУВАНО ОТ ГРИЖАТА ДЕЛОТО ИМ ЗА РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПРИКАЗКА И БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА ЗА ДЕЦА ДА ПРОДЪЛЖИ?
Много са предпоставките, които ни задължават ДОМ- МУЗЕЙ "АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ" ДА БЪДЕ СЪХРАНЕН ЗА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА КАТО ПАМЕТНИК НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА , НА ДЕЛОТО НА АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ ЗА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА И АВТОРСКА ПРИКАЗКА и НА БЪЛГАРСКИЯ ТВОРЧЕСКИ ДУХ.
МОЛБАТА МИ КЪМ ВАС Е ДОМ-МУЗЕЙ "АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ" ДА БЪДЕ ОТНЕТ от Националния дворец на децата и да ПОЛУЧИ СПЕЦИАЛЕН СТАТУТ като СЕ ОТДЕЛИ КАТО САМОСТОЯТЕЛЕН КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР.
Едно от решенията на въпроса е да се прехвърли към Детския отдел на СТОЛИЧНА БИБЛИОТЕКА като ЦЕНТЪР ЗА РАБОТА С БЪЛГАРСКИТЕ АВТОРИ НА ПРОИЗВЕДЕНИЯ ЗА ДЕЦА.
Да се видят протоколите за прехвърлянето на ДОМ-МУЗЕЙ "АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ" от Министерството на образованието към Националния дворец на децата, описано ли е имуществото и съхранено ли е. ИМА ОПАСНОСТ ДА СА НАНЕСЕНИ ЩЕТИ!
Престъпление е, ако не съхраним тоя паметник на българската литература и култура, който Ангел Каралийчев и Вела Ушева-Каралийчева предоставиха на българската държава с посланието
делото им да бъде съхранено и да продължи с творчеството на последователите им.
ТРЯБВА ЛИ ДА ПРИБАВИМ ДОМ-МУЗЕЙ "АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ" към другите оставени на произвола на съдбата и занемарени,
ограбени и унищожени културни ценности на България?
НАДЕЖДАТА МИ ЗА СПАСЕНИЕТО НА ДОМ-МУЗЕЙ АНГЕЛ КАРАЛИЙЧЕВ Е ВЪВ ВАС!

С уважение: Кина Къдрева 


.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM