Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

НАБЛЮДЕНИЕ НА ЛЕШОЯДИ В ПРИРОДАТА
ОРГАНИЗИРА ДПП "ВРАЧАНСКИ БАЛКАН"

Наблюдение на лешояди в природата организира ДПП "Врачански Балкан". Това е една от инициативите, предвидени по повод Международния ден на лешоядите, който се отбелязва всяка година, първия съботен ден на месец септември.

У нас за пета поредна година природозащитниците събират широка аудитория, за да повишат информираността за тези птици и да популяризират нуждата от тяхното опазване. Част от инициативите предвиждат информационен пункт и работно ателие за деца и възрастни, които ще бъдат организирани на 5 септември /петък/ от 10 до 12 часа пред Читалище "Развитие" Враца. Ще бъде показан макет на белоглав лешояд в реален размер и кутия с предложения за име. Най-малките ще могат да оцветяват и да се забавляват с различни игри, а по-големите да научат интересни факти за лешоядите.

На 7 септември /неделя/ се организира наблюдение на белоглави лешояди в района на с. Долно Озирово. По време на посещението ще се премине познавателен маршрут за наблюдение на белоглавия лешояд в ПП "Врачански Балкан". Обща дължина на прехода е 8 км. По време на разходката ще могат да бъдат наблюдавани лешояди около и в клетка за адаптация в района на с. Долно Озирово.

Лешоядите имат незаслужена слава и огромна роля за природата, отбелязват експертите от Парка. Те са важни за поддържането на биологичното равновесие и не нападат живи животни. Известни са като "санитарите на природата".
Белоглавите лешояди са най-големите птици, които се срещат на територията на ПП "Врачански Балкан" с размах на крилете около 2, 70 метра. Този вид е включен в Червената книга на България и Врачанския Балкан е едно от малките места, където той може да бъде наблюдаван.
 


.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM