Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

НОВИЯТ МОМЕНТ В ЛЕЧЕНИЕТО НА КОСОПАДА

Косопадът е често срещащо се явление. Много са причините, които могат да го предизвикат. Себореята и пърхутът са най-честите причини за него. Фокалните инфекции в главата, като синузит и зъбни възпаления са мощни провокиращи фактори. Болната щитовидна жлеза, анемия, чернодробните смущения, хормоналните отклонения са също сериозни причини. Не на последно място това е наследствената предразположеност. Стресът и нервното напрежение не бива да бъдат изключвани.
Много са готовите препарати, използвани за лечението на косопада Не винаги техният лечебен ефект е достатъчен. Същото не може да се каже за един приготвящ се лосион. Основните негови компоненти са салицилът, бензоената киселина, рициновото масло, витамин В, хлорнитромицинът и спиртът.Салицилът и бензоената киселина засилват притока на кръв и хранителни вещества към корена на косъма.Рициновото масло леко омазнява скалпа. Витамин В6 нормализира обменните процеси в кожата на главата. Хлорнитромицинът потиска евентуална бактериална инфекция. Спиртът осигурява проникването на цитираните субстанции в дълбочина на кожата на главата. Когато няма съмнение за бактерийно възпаление- хлоронитромицинът се изключва. При изразен сърбеж се включва кортикостероид. Когато косопад0ът е силен се добавя млечна киселина и кофеин под формата на на прах. Тези два компонента потенцират ревулзивния ефект на салицила и бензоената киселина. Освен това кофеина засилва периферното кръвоснабдяване на скалпа. Този ефект на кофеина е в основата на много готови немски лосиони за лечение на косопад. При5 нас лечебния ефект на кофеина при косопад все още не е известен. Така че - кофеинът външно е новия момент в лечението на косопада.
Преди употреба лосионът енергично се разклаща. С марлен тампон се масажира целия скалп. По-силно трябва да бъде масажирането в оголените участъци. Косата да се мие не по-често от два пъти в седмицата. Преди измиването се подхранва със смес, съдържаща един жълтък от яйце, един флакон витамин А, 1 супена лъжица мас8линово масло, 1 супена лъжица силна домаш5на ракия. Част от сместта с марля се втрива в скалпа, престоява два часа, след което косата се измива. Останалата част от подхранващата смес се оставя в хладилника до следващото миене.
Препоръчвам всеки ден ресането на косата с гребен поне 5-10 минути. Ресането е най-добрата гимнастика за корена на косъма.
По време на лечението по възможност да не се използват бои, кани и гелове за коса.

Иван УЗУНОВ,
Социален клиничен магистър-фармацевт

 


.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM