Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ДОСТОЕН ВРАЧАНИН

Цвятко Бобошевски и роден преди 130 години във Враца. Завършва право в Париж. Работи като адвокат в родния си град до 1923 година. Незабравима е речта му, произнесена при погребението на врачанския митрополит Константин на 5 декември 1912 г. Министър на правосъдието и търговията в продължение на седем години. След погрома на Септемврийското въстание не допуска наказателната шпицкоманда на капитан Харлаков да влезе във Враца. Лично съдейства за освобождаването на интелектуалци и известни личности, сред които и Анто Бояджиев, баща на диригентката Радосвета Бояджиева. Помага за възстановяване щетите от големия пожар в края на септември 1923 г. Прокарва закони за професионалното образование и търговската камара. Съдейства за откриването на търговски и занаятчийски училища.
За заслугите му в укрепването на приятелските отношения между България и Франция е удостоен с най-високия орден на Франция -"Легион на честта".
Наред с политически дейци като Никола Мушанов, Димо Казасов, Атанас Буров изпраща остро протестно писмо до министър-председателя Богдан Филов против депортирането на евреите. Помага на евреи да намерят временен спасителен бряг във Враца.
След 9 септември 1944 г. е назначен за регент, заедно с Тодор Павлов и Венелин Ганев, които управляват от името на малолетния Симеон до провъзгласяването на България за република.
Има такъв интересен факт - всяка година, като министър, е връщал полагащият му се финансов безотчетен фонд от държавата. Вземал е от баща си пари за посрещане на чужди делегации. Възпротивява се на назначаването на негов близък като дипломат в европейска държава, поради алкохолното му влечение. Не възпрепятства отиването на фронта на своя брат, който загива във войната - факти, достойни за уважение и размисъл. Не случайно годишнината от неговото рождение се чества с изложба в Регионалния исторически музей- Враца.
В негова памет дъщеря му дари на Врачанска община 63 декари земя за хуманитарна дейност. За съжаление и досега тази дарена земя не е използвана по предназначение.
Цвятко Бобошевски е от онези изтъкнати политически дейци, от чиято дейност би следвало мнозина от днешните и бъдещите политици да се учат.

Иван УЗУНОВ,
независим общински съветник
 


.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM