Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ЛЯТОТО Е БИЧ ЗА РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ

Това го знае всеки пациент с разширени вени - през лятото оплакванията се изострят: тежестта в краката, болката, сърбежа в областта на подбедрицата при напреднал процес. Тежестта и болката се засилват в края на деня, а сутрин обикновено липсват. Препоръчва се вечер краката да бъдат поставени на възглавница, за да се облекчи оттичането на застоялата кръв от разширените вени. Удачно е намазването на болното място с гела индовазин. По-добър противовъзпалителен и болкоуспокояващ ефект се получава когато уязвимото място се намаже с приготвен мехлем, съдържащ ментол, индометацин, антипирин, анестезин и лидокаин. Ефектът става оптимален, когато приготвеният мехлем се комбинира с готовия троксевазин. Много пациенти са останали доволни от тази комбинация. Сърбежът в кожата на подбедрицата често е признак за отваряне на венозна рана. Този сърбеж се овладява чрез притискане на сърбящото място с ръка, а не чесане с нокти. Разчесването с нокти е предпоставка за нараняването на изтънялата (хипотрофична) кожа и отварянето на рана. Варикозните рани са трудно податливи на лечение и много упорити. Това потърпевшите знаят много добре. В никакъв случай варикозните рани не трябва да се третират с йодасепт, въпреки че хирурзите много често го назначават. Йодът при смутеното оросяване на варикозната рана води до допълнително изгаряне на болното място. Освен това засилва и болката. Изключително подходящ при варикозна рана е включването на приготвен мехлем, съдържащ хлорнитромицин, анестезин, течен парафин, перувиански балсам, ланолин, витамините А, Д и Е и вазелин. Хлорнитромицинът овладява бактериалната инфекция. Анестезинът силно обезболява и подтиска сърбежа. Перувианският балсам и витамините регенерират ранената кожа. Интересно е, че мехлемът има не само терапевтично, но и профилактично действие. Потискайки сърбежа и подхранвайки зачервената, изтъняла кожа, той я предпазва от отварянето на нова рана. Това пациентите много добре са разбрали и търсят мехлема за двойното му действие. Пациентите от цялата страна търсят мехлема с двойното действие при варикозни рани, но врачанските специалисти все още не му гласуват доверие. Това буди голямо недоумение в мене, но то е друг въпрос. Задължително болните с разширени вени трябва да употребяват вътрешно лекарство, раздвижващо застоялата кръв във венозната система. Това са така наречените венотонични средства. Съдовият специалист или клиничният фармацевт определя кое венотонично средство е най-подходящо за всеки конкретен случай.
Особено внимание заслужават дълбоките разширени вени. Те са потенциална опасност за т.н. тромбо-емболична болест. Затова често при вътрешни разширени вени с намалена пропускливост се назначават антикоагуланти (противосъсирещи) средства.
Вечер пациентът с разширени вени задължително, особено в летния сезон, трябва да прави бани със студена вода. Последната свива вените за раздвижване на застоялата в тях кръв. Движението на стъпалото в посока пръсти пета тонизира мускулатурата на подбедрицата и раздвижва кръвта в разширените вени - факт неизвестен, но с голямо терапевтично значение.


Иван Узунов,
социален клиничен
магистър-фармацевт.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM