Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

НЯМА БЕДСТВАЩИ ХОРА В ОБЩИНА ВРАЦА

В община Враца няма бедстващи хора и това е приоритетна задача докато обстановката в региона се нормализира - това каза кметът инж. Николай Иванов на проведената в 17 часа пресконференция. Единственият смъртен случай, в следствие на бурята, е 25-годишен мъж от с. Тишевица, който е убит от мълния. За последните 24 часа най-голямото количество дъжд за област Враца е паднало в община Враца - 90 литра на квадратен метър. Всички населени места в региона имат електрозахранване. Без вода, поради залети помпени станции или влошаване на качеството на водата, са селата Паволче, Горно Пещене, Тишевица, Вировско, Върбица, Чирен, Баница, Оходен и Девене. До тези села е организирана доставката на питейна вода за населението, а в утрешния ден ще бъдат изпратени и водоноски, от които водата може да се ползва за битови нужди. Съдействие за доставянето на водоноските ще бъде оказано от Областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението".

Няма населени места без транспортен достъп до тях с едно изключение. Вследствие на контролираното изпускане на язовир "Мраморчица" е залят пътят за Мало Пещене. Очаква се водата да се оттече и движението да бъде възстановено.
В половината села от общината има множество наводнени дворове и домове, чието отводняване започна още снощи и продължава до този момент. В отводняването са включени екипи на Областната служба "Пожарна безопасност и защита на населението", "В и К" и Община Враца. Осигурени са и допълнителни помпи от строителни фирми. Само в с. Баница не се извършва отводняване, поради частично откъсване от стената на малкия язовир, намиращ се в зоната на стопанските дворове. Започнало е възстановяването на стената на язовира с помощта на екип от 15 човека от противопожарната служба. В с. Баница отводняването ще продължи утре. "Притеснението ни през следващите дни, във връзка с отводняването, е това, че приливната вълна се движи в посока Бяла Слатина и Мизия и вероятно там ще възникне аварийна ситуация, която може да наложи отклоняването на сили и средства от областните служби за спасяването на хора. Убеден съм, обаче, че ще се справим" - уточни кметът на община Враца. В следващите дни ще се наложи извозването на труповете на домашни птици и животни, което ще се извърши съвместно с Агенцията по безопасност на храните.
Под непрекъснато наблюдение са водоемите в региона. В най-критично състояние като обеми са язовирите "Сухия скът", "Мраморчица", "Лесконош" и водоемът на с. Баница. Всички мерки за безопасността на населението са взети. Жителите на с. Голямо Пещене, с. Оходен и с. Три кладенци, които са в заливните зони, идентифицирани в плана за защита при наводнения, са евакуирани в по-високите части на населените места. Поддържа се постоянна връзка с кметовете на населените места в общината и всичко, което е необходимо за селата се осигурява. Хранителни продукти и одеала ще бъдат осигурени от БЧК за семейства в селата Девене и Оходен. Червеният кръст осигурява и допълнителни количества вода за пиене.
"Ситуацията започва да се нормализира, но рискове продължават да съществуват, тъй като се очаква валежите да продължат и през нощта. Постоянният режим на координация и заседания на общинския щаб по бедствията ще продължи най-малко през следващите 24 часа. След това започват огледите и оценките на нанесените сериозни поражения по общинската инфраструктура и частните домове, и търсенето на помощ от държавата за възстановяването там, където нямаме собствени сили. На местата, където имаме собствени сили, като моста в с. Три кладенци, започваме работа още от неделя" - обобщи инж. Николай Иванов. Започна възстановяването на един от пешеходните мостове в с. Девене, където един от кварталите остана откъснат и няма връзка с населеното място. Очаква се до края на днешния ден достъпът на хората да бъде възстановен. В утрешния ден екип на Агенция "Пътища" да започне аварийно-възстановителни работи по подкопаните основи на моста при с. Паволче. След края на срещата кметът инж. Николай Иванов тръгна на обиколка в селата Девене, Баница, Горно Пещене, Мраморен и Бели извор.

Даниела Хитова

.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM