Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ДОБРИТЕ АПТЕКИ

Често се говори за "добрите аптеки". Щом има добри аптеки, значи има и лоши. Какъв е критерия, по който те се разграничават. Фармацевтичната практика със своето съдържание ли е основното мерило за тяхното разделение. Максималната снабденост с медикаменти е важен, но не основен признак. Ниските цени на фона на тежката икономическа криза е важен критерий. Абсолютно обосновано, но ниски цени на базата на законови положения, а не в резултат на договореност между притежателите на вериги от аптеки със заводите производители и фирмите вносители на лекарства. За съжаление такава договореност напоследък все повече се увеличава. Тя обезценява всички останали критерии и най-вече професионалната компетентност. Да не говорим за морално-етичните норми на фармацевтичната професия. Единици са аптеките в България, за които тези норми на професионално поведение съществуват. За пациента най-важното е да си получи лекарството на най-ниска цена. Това е напълно оправдано за мизерстващия българин. Но как да се употребява полученото лекарство, все ще се намери аптека, която професионално, компетентно и изчерпателно да осветли пациента. Ще отида в аптека "Х" относно необходимата ми фармацевтична консултация, заявява пациент. Там вярвам на това, което ми кажат, там знаят за моето здравословно състояние и за съпътстващите заболявания, които имам. Преценяват това, което е предписано, няма ли да повлияе на другите лекарства, които приемам. Винаги тяхната преценка се потвърждава от лекуващия ме лекар. Аптека "Х" е моята лична аптека. Бих казал понятието "личен фармацевт" се изпълва с професионално съдържание.
Максималната снабденост с лекарства е важна. Ниските цени на медикаментите са още по-важни, може би засега са водещ критерий за добра фармацевтична практика. Но нищо не може да конкурира професионалната компетентност. Самите пациенти със своето поведение доказват това. Преди всичко те се насочват към точно определена аптека за професионална консултация.
Дано личните аптекари в България се увеличават. С това ще се подобри и без това разклатения авторитет на фармацевтичното съсловие.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт


.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM