Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

БАБА СЕВА ОТ ЛИЛЯЧЕ
СТАНА НА 100 ГОДИНИ

В добро здраве и с настроение баба Сева Кепрова от врачанското село Лиляче посрещна гости за 100-ния си рожден ден. Дворът и улицата до къщата й се изпълниха с хора, дошли да я поздравят. От името на кмета на Враца поздравления поднесе секретарят Иван Жеков. "Щастлив съм да Ви поздравя по случай Вашия 100-годишен юбилей! Такива поводи за празник днес са рядкост, за това се чувствам двойно по-щастлив от възможността да изразя почитта си към човек с богат жизнен път и всеотдайност към своето семейство. Вашият юбилей е събитие за града ни, което носи уважение и гордост. Чест е за мен да Ви поднеса своите пожелания за здраве, бодрост на духа и воля, за да съхраните дълго жизнените си сили и мъдростта на столетник!" - се казва в поднесения поздравителен адрес.

Благопожеланията от името на кмета бяха придружени с букет цветя и кошница с плодове.

Първият поздрав бе от най-малките жители на селото, които пяха и танцуваха за баба Сева. После се изви дълга опашка от съселяни и роднини. "Благодаря на всички, които днес сте дошли при мен. Като ваша майка и баба ви пожелавам да стигнете моите 100 години. На всички българи желая да са честни, да са здрави и да станат столетници" - каза на изпроводяк баба Сева.

Даниела Хитова


Сева Кепрова е родена на 11 юли 1914 година в село Три кладенци, Врачанско в семейство с пет деца. Когато е на 7 годинки умира баща й, който е бил кмет на Три кладенци. След две години майка й се омъжва повторно в Борован. Децата остават на грижите на бабата.

18-годишна се омъжва за Иван Петров Кепров от село Лиляче. Раждат им се две деца- Надка през 1932 година и Петър през 1936 година.. "Отгледах си децата грижливо и ги възпитавах на труд, доброта и вежливост", казва баба Сева. Днес тя се хвали с двете си деца, четирима внуци, шестима правнуци и 3-ма праправнуци, и казва, че всички те са почтени хора.

Баба Сева работи 25 години в ТКЗС, а след пенсионирането си 12 години работи надомно като плетачка към ТПК "Иван Ненов"- Враца. Нощем готви за работниците от Горското стопанство, а след това на обяд пеша им носи храната. В свободното си време помага и на двамата ветеринарни доктори за ваксинирането на животните в селото.
"Навремето бях и председател на Женското дружество в Лиляче. Ходех по курсове и лекции.", спомня си баба Сева.

Баба Сева е вдовица от 1985 година.Живее сама, сади в градината си чушки, домати, картофи, боб. Обича сутрин да пие кафе.
За своите 100 години тя е сравнително здрава, жизнена, много паметлива и с неизчерпаемо чувство за хумор.


.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM