Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ПЪРВИ ФЕСТИВАЛ НА ДРЕВНИТЕ КУЛТУРИ
В С. ОХОДЕН

От 17 до 21 юли в местността "Валога" край врачанското село Оходен ще се проведе първият Фестивал за древни култури - съобщи кметът на община Враца инж. Николай Иванов. Фестивалът "Слънцето на Тодорка" е съвместна инициатива на Община Враца, Театрална група "ТЕМП" и Регионален исторически музей - Враца.

Фестивалът ще бъде организиран в три секции - арт секция, научна секция и младежка експериментална лаборатория. В арт секцията ще могат да се видят артистични рекострукции на древни ритуали и легенди, представяни от формации от страната и чужбина.
В научната секция са предвидени кръгли маси и дискусии на археолози и представители на научните среди, в които ще се представят новостите в областта на изследването на праисторията и презентации на нови открития. Младежи от клубове по история в училища от страната и студенти по археология ще се включат в младежката експериментална лаборатория. За тях ще бъдат организирани уъркшопове по експериментална керамика, производство на култови предмети от кост, жътва на лимец с експериментални реплики на антични сърпове. На участниците ще бъдат връчени сиртификати за елементарен курс по археология.

 

"Целта е фестивалът да даде интересен поглед към древните култури. Това е един нов туристически продукт, който, съчетан с уникалните разкопки, се очаква да провокира интереса на приятели на археологията и туристи в региона" - каза инж. Николай Иванов.
Официалното откриване на Фестивала на древните култури "Слънцето на Тодорка" ще се състои на 18 юли от 20.30 ч. в местността "Валога" край с. Оходен. Очаква се в първото му издание да се включат над 100 участници от София, Пловдив, Козлодуй, Перник и Белоградчик, а също студенти от СУ "Св. Климент Охридски" и УНСС. Всички участници във форума ще получат статуетка със запазения знак на фестивала, който е копие на уникалния нефритен амулет на Богинята майка, открит в местността "Валога" край Оходен.


.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM