Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

РУСЕНЕЦ В ЛОНДОН
ИЗМИСЛИ ГРАД В НЕБЕТО

Млад архитект, роден в Русе, взриви виртуалното пространство с проекта си "City in the Sky" или "Град в небето". Това е първият мащабен проект на Цветан Тошков, който живее в Лондон, пише днес вестник "Бряг", който публикува и интервю с арх. Тошков.

Архитект Цветан Тошков е роден през 1976 година. Учил е в МГ "Баба Тонка" и в УАСГ - София. Във Великобритания живее и работи от 2001-а като архитект и графичен дизайнер на частна практика. Там се озовал с помощта на свои състуденти. Цветан е първият архитект в рода си. Като малък мечтаел да стане пилот като баща си, но не му провървяло в Долна Митрополия. Преди да влезе в университета, не си е мислил за архитектура. Упътили го приятели. Разказва, че е наследил дарбата от баба си по майчина линия, която рисувала добре, а майка му пък чертала невероятни машинни елементи с рапидографи, пише "Бряг". По думите на русенеца, нейни чертежи с технически шрифт са достойни да са в рамка. Архитект Тошков няма свои реализирани проекти и участва основно в презентацията и реализацията на чужди идеи. Някои от неговите клиенти са известни английски компании. Казва, че личните му архитектурни виждания засега са само в сферата на фантазиите. Същото твърди и за "Град в небето". Първоначално архитект Тошков заедно с негови колеги архитекти и дизайнери от различни архитектурни бюра трябвало да създадат проект за Град на Бъдещето, Мегатрополис. Но Мегатрополис така и не бива завършен. За щастие, архитект Тошков съумява да пресъздаде своя проект в 3D визуализация.

Интервю с арх. Цветан Тошков за футуристичната архитектурна идея и за бъдещето на архитектурата в Русе е направила Ели Минкова:
- Как се роди идеята за "City in the Sky" или "Град в небето" и колко време работихте върху този проект? Имаше ли трудности или пък куриозни ситуации около работата?
- Започнах да си мисля за "City in the Sky", след като един приятел и бивш колега покани няколко лондонски фирми и артисти да направят изложба, наречена "Мегатрополис" на тема бъдещ футуристичен мега град. Идеята за моето предложение се породи в Ню Йорк, където работя от известно време. Изключителната пренаселеност на метрополитните централни зони като "Манхатън" беше причината да си представя оазис без смог и шум. Самата визия се оформи доста бързо, може би за около месец. Изпратих до колегите си в Лондон първия монтаж на силуета на Лондон. По това време нямаше много други предложения, така че идеята за изложба не се реализира. По-късно чух една композиция на добър мой приятел музикант от България - Георги Маринов (също живеещ в Лондон) и реших да я използвам за фон на кратко видео, с вече съществуващия модел. Направихме това почти изцяло в свободното си време. Работата по видеото беше доста забавна, тъй като научих доста неща за триизмерната анимация, с каквато до тогава не се бях занимавал особено. Така че не след дълго се оформи това кратко видео, което дълго време не видя бял свят. Една година по-късно, през 2012-а, видях конкурс, където ми се искаше да го пратя и реших да го завърша. Георги прибави звукови ефекти и го публикувахме.
- Защо избрахте цвета на лотоса и има ли той някаква символика?
- Лотоса като символика не съм познавал през по-голямата част от живота си. Последните няколко години се занимавам с практиката за самоусъвършенстване на Фалун Дафа, която идва от Китай и се базира на древни Будистки и Даоистки принципи, но не изисква отделяне в манастири или подобни неща, а дори точно обратното, напълно е в унисон със забързания живот на съвременния човек. Може би от там идва и по-дълбокото ми разбиране за символиката на лотоса. Това цвете е известно със способността си да израства в най-сенчестите и мътни води, оставайки изключително чисто, неопетнено и красиво. В източната култура то често е символ на вътрешна сила, чистота и способност да се издигнем над проблемите и притесненията на ежедневието дори и в най-трудни моменти. Подобно на това в самоусъвършенстването човек се стреми да остане незасегнат и да се освободи от негативно влияние и пристрастеност, характерни за съвременния живот. Да пречисти съзнанието си, водейки се от основните характеристики на Космоса, които във Фалун Дафа са принципите Истинност, Доброта, Състрадателност, Толерантност и Търпение. Идеята за самоусъвършенстване е доста непозната в западния свят, но в древната източна култура хората са възпитавали и вярвали в тези добродетели и самият им начин на живот се е приближавал много до културата на самоусъвършенстване. Именно затова лотосът е бил изключително вдъхновение за много артисти, със способността си да запази своята чистота и красота дори над най-мътните и сенчести води. В забързаното ежедневие човек се носи по течението на успеха, бързия напредък и печалбата, а някъде дълбоко в сърцето си има желанието за една по-спокойна реалност, от която сякаш съвременният свят все повече се отдалечава. Животът в големите градове става все по-бърз и напрегнат, което според мен е и причината все повече хора да се интересуват от медитация и алтернативни методи за здраве. "Град в небето" по своеобразен начин се опитва да напомни за тази романтична връзка на човека с небето, спокойствието и природата, дори в сърцето на най-огромните мегаполиси като Ню Йорк.
- Къде виждате реализацията на този проект? А в България?
- За момента единственото място, където виждам реализацията на този проект, е във фантазията на хората. Не съм целял да е нещо повече, а и не бих могъл да заблудя никой колега, че това е реален проект. Тук е мястото да споделя, че има едно разминаване с това как се интерпретира проектът в интернет. Може би поради факта, че използвам толкова силно познатите Лондон и Ню Йорк като фон, концепцията придоби по-голяма популярност и предизвика интерес и реакция в Интернет. Като например, че на такава височина има големи ветрове, как ще се отразят земетресения, сянка и други природни бедствия, които биха притеснили обитателите. А и растенята на тази височина… Но нека да не се затормозяваме с такива въпроси, а по-скоро да помечтаем.
- "City in the Sky" ли е най-успешният Ви проект?
- Под успешен проект разбирам реализиран и с реално приложение. Несъмнено "City in the Sky" е най-популярният засега и като че ли това е основно поради факта, че за декор на проекта използвах толкова големи и познати мегаполиси като Лондон и Ню Йорк.
- Как изглежда Вашият дом или проект за дом? Как един дом може да съчетае уют, комфорт и удобства, съобразно българската действителност, спецификата на българските сгради?
- Домът се променя и винаги е отражение на обитателя си. Пространствата, които хората създават, трябва да могат да подобряват качеството на живот, а то от своя страна еволюира изключително бързо, така че и домът би трябвало да е по същия начин, адаптивен към изискванията и нуждите на съвременното общество. Не мога да кажа нещо по-специфично за България, но знам, че хората навсякъде имат близки потребности и архитектурата отразява това в рамките и възможностите на конкретната среда. Когато архитектите свършат добре работата си, това се усеща от всички, особено в обществените места и центрове. Разбира се, работата може да бъде свършена посредствено, а и доста често - зле.
Никога не съм бил много взискателен към моя дом, но ако имам шанса да го проектирам, за мен или някой друг, със сигурност ще се опитам да си задам и отговоря в дълбочина на този въпрос.
- Как виждате архитектурата на Русе? Как може градът да стане по-привлекателен? Какво бихте променили?
- Русе е един от любимите ми градове не само защото съм русенец, но и защото е изключително красив град. Със сигурност бих заложил на това да се реставрира и запази архитектурното наследство, което градът има и носи неговия характер. Иска ми се всичко ново, което се прави, по добър, нов и неагресивен начин да допринася за запазването на необароковия стил на нашата "Малка Виена". Бих се радвал в бъдеще да видя градът ни да кипи от живот и работа. Хората винаги си мислят какво друго биха могли да постигнат и къде да отидат. Не знаете колко неприятно е да трябва всеки ден да пътувате по един час под земята, за да стигнете до работа, натъпкани с още няколко милиона души в метрото, вместо да се разходите сутрин до работа за десетина минути пеша, а след това разходка на кея с приятели. Близостта на центъра по цялото протежение на реката е изключително приятен факт и това е бижу, характерно само за най-хубавите градове.
- Бихте ли се завърнали да работите в България и по-точно в родния си град, Русе?
- В последните няколко години работата ми варира от тримерна визуализация до реклама и видео продукция. Компютърът е заел голяма част от съвременния живот и човек може да върши почти всичко по Интернет. Това ми позволява да мога да прекарвам повече време в родния си град, край родителите си, без да прекъсвам работата си. Разбира се, няма по-благодарно нещо от работата за непосредствената среда, в която живеем, бих се радвал да намеря приложение и в Русе.

.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM