Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ДЕН НА РЕКА ДУНАВ - 29 ЮНИ 2014 г.

      

Денят на река Дунав се отбелязва всяка година на 29 юни. Тогава 14-те държави, през които тече реката честват деня. Тази година денят ще премине под надслов Бъдете активни, за да бъде Дунав жив.
На тази дата през 1994 г. в България, в столицата София, е подписана Конвенцията за сътрудничество при опазването и устойчивото използване на река Дунав. За първи път Денят на река Дунав се отбелязва през 2004 г. Тогава се навършват 10 г. от подписването на Конвенцията.
Като част от честванията на Деня на Дунав се организират фестивали по бреговете на реката, публични срещи и забавления, образователни инициативи, посветени на реката. Денят на Дунав укрепва "Дунавска солидарност", подчертавайки, че независимо от различните ни култури и истории, имаме едно споделено желание и отговорност да защитаваме нашия ценен ресурс.
Провежданите събития за Деня на Дунав насочват нашето внимание към това - как ние използваме и защитаваме реката, как оценяваме и се любуваме на множеството растителни и животински видове в басейна на реката, и как си сътрудничим в името на обща кауза. Присъединете се и помогнете да вземем решения, които засягат нашата река!
Река Дунав е втората по големина в Европа. Заедно с притоците си образува една от най - важните речни системи на Стария континент.
Дунав се отличава с голямо разнообразие на екосистеми и е местообитание за много животински и растителни видове.
По цялото поречие на Дунав, наред с различните инициативи, се провежда и информационна кампания, чиято цел е повишаване на общественото съзнание за устойчиво ползване на реката, за да могат и бъдещите поколения да имат и се наслаждават на това природно богатство.
.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM