Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

СЪРБЕЖ ПРИ ВАРИЦЕЛА

Варицелата е вид шарка, актуална за този сезон. Не само децата са потърпевши - среща се и при възрастни, които не са прекарали заболяването в детска възраст. Пъпките често са силно сърбящи. Ментовият спирт във висок процент потиска сърбежа. Той е противопоказен при деца под 4 години (води понякога до рефлекторно потискане на дишането). Лекарите не винаги се съобразяват с този факт. Мехлем, съдържащ цинков окис, талк, глицерин и варова вода сто процента овладява сърбежа. Това се постига от цинковия окис и талка. Глицеринът омекотява кожата, а варовата вода ограничава възпалението. При силен сърбеж се прибавя ментол, а при необходимост и анестезин. Ментолът и анестезинът взаимно засилват противосърбежните си качества. При наличие на ранички от сърбежа, се включва широкоспектърния антибиотик хлорнитромицин. Преди употреба мехлемът се разбърква за да се хомогенизира. Нанася се с чиста ръка върху пъпките 1-2 пъти дневно. Съхранява се в хладилник. Добър противосърбежен ефект има и комбиниран прах съдържащ цинков окис, талк, дерматол, ментол и сулфатиацол. Дерматолът притежава изразено противовъзпалително действие. Сулфатиацолът е ефективен дезинфектант. Пудрата се нанася с памучен тампон на сърбящите места 1-2 пъти дневно. Съхранява се на сухо място. Може да се прилага и при малки деца.
Мехлемът и пудрата се приготвят. Всички други готови противосърбежни средства са със съмнителен резултат при сърбеж от варицела.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт
.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM