Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

160 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО
НА ДИМИТЪР СТЕФАНОВ - КАЗАКА

С поднасяне на венци и цветя пред паметника му ще бъде отбелязана 160-тата годишнина от рождението на един от знаменосците на ботевата чета Димитър Стефанов - Казака. На лобното му място, което се намира недалеч от Кремиковския манастир до София, ще бъде организирана тържествена церемония, инициирана от Община Враца и Мемориален комплекс "Ботев път". В нея ще вземе участие група врачани, водена от зам.-кмета Красимир Богданов.
Димитър Стефанов е роден в Сливен през 1854 г. На парахода "Радецки" се качва от пристанището в Турну Мъгуреле. Той е бил определен за втори знаменосец на ботевата чета. Участвал е в сражението при Милин камък и след гибелта на Никола Симов - Куруто става знаменосец на четата. Придвижва се до Врачанския Балкан и участва в боевете на Околчица и при Рашов дол. След последното сражение при Рашов дол е тежко ранен и с помощта на свои съратници успява да се придвижи до Кремиковския манастир. Един от ръководителите на четата, Димитър Икономов, нарежда знамето да бъде закопано и така да бъде спасено. Всички са смятали, че Димитър Стефанов е изпълнил нареждането, но той не го изпълнява, а скрива знамето като го опасва около кръста си. При опит да напусне Кремиковския манастир и да потърси друго място за спасение той е заловен от турската потеря и на 7 юли 1876 година е обезглавен в близост до манастира. Турците, след като го претърсват, откриват знамето. През 1912 г. признателни потомци и бивши ботеви четници изграждат съществуващия и до днес паметник на Димитър Стефанов - Казака. Утрешната церемония е в знак на почит към тази велика личност в българската история и като продължение на ботевите чествания..


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM