Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

На 20 октомври 2012 г. Веска Петкова навършва 70 години. Zovzaistina.com и приятели й пожелават здраве и дълголетие, добри дни и щастливи мигове в семейството, признание за обществената отговорност и уважение за гражданското й поведение.
Честита 70-годишнина!

Марин БОТУНСКИ

ПОМАГАЙ НА ДРУГИТЕ
ДА ЖИВЕЯТ

Какво да кажа за Веска Петкова, колежка и приятелка от ранната младост? В моите очи тя е едно пламъче, звездица, чието горене и светлинка осветява дългия път и не намалява с годините. Гори тя в работата си, в кръстната си вярност към живота и трудното дело на своя съпруг Кирил Петков, към двете частички от техните сърца - синовете Николай и Радослав, към внуците -малкия "принц" Кирил и очарователната Юлия. И по един наистина прекрасен начин потвърждава думите на великия поет: "Когато една звезда изгаря, от нея се раждат цветя и деца".
Много вода изтече от извора на нашето приятелство. Животът ни събра в една работна стая: тя, натоварена с тежките проблеми на образованието, аз - луд и непокорен пишещ. Имаше някаква големанщина и недоизкосуреност наоколо ни, а Веска Петкова вървеше подредена външно и вътрешно, съсредоточена и малко плаха, поради което трябваше да отбивам непремерени думи и жестове към нея. Беше ми приятно и лесно да правя това. Впечатлен бях - още в ония години Веска Петкова се съобразяваше с максимата, че не бива човек да иска целия свят - няма кой да ти го даде, а и не ти е необходим. Верността беше и е най-силното й качество. Но какво значи да си верен? Верността побира в себе си обич, честност, воля, смелост, добродетел…
Външно крехка, тя е с жилав и устойчив дух. Вдълбочена. Искрена. Постоянна. Тогава пое на плещите си огромна трудност в дома, за да осигури ведрост в неимоверната натовареност, физическа и интелектуална, на съпруга си - ръководител на най-мощното и проспериращо предприятие - Химическия комбинат. Грижеше се за ранното оформяне на детската душевност, за търсенето на вярната пътечка, която ще открие перспективен път за бъдещата реализация на двамата им синове.
Тя работи като педагог, политически работник в областта на образованието, беше и експерт в Министерството на образованието и науката. Но продължи да бъде земна, близка до хората.
Не се поддаде на временните пренагаждания. Отстояваше истините си, възгледите си, правотата си, пътя си. И тези на хората до себе си. Питал съм я в трудни дни и години как носи товара, тя се усмихваше умислено-загадъчно, все едно че ми отговаряше с мъдростта на източните народи: "Камък, който е нужен, не е тежък".
За нея с пълна сила се отнася мъдростта, че действително живее само този, който помага на другите да живеят.
В лятото на 2000 -та година бяхме объркани и потиснати около здравословното състояние на съпругата ми Елена, претърпяла тежка операция. Трудно я придвижвахме, а онези, които цял живот трепереха от острите и честни думи, бяха подпалили в нощта на 2-ри юни "великото" ни трабантче, после задигнаха и колата на дъщеря ми. Веска Петкова дойде преди обяд да види Елена. Те си говореха, а аз въртях в кухнята телефоните на приятелите - трябваше да осигуря превоз за София. И както се случва понякога, приятелите ги нямаше. След обяд Веска дойде отново, остави на масата плик и каза: " Марине, тук има едни пари - да купиш кола". Казах, че не мога да ги приема, взел съм достатъчно заеми, не виждам как ще ги развърна до края на годината. " Аз не ти казвам срок, в който да ги върнеш. А каквото е нужно за Елена - трябва да се направи сега". Не й подписах никаква хартийка, че съм получил парите.
Знам и как сама със здравословни проблеми извървяваше пътищата до Пловдив - да помага на брат си, до Варна - при снахата, до София - при сина Николай, до Враца - при съпруга Кирил. Това е … обградено с любов себераздаване!
Помагайки цял живот на другите, тя направи и своя живот изпълнен с достойнство и великолепие. Има до себе си предан и обичащ я съпруг, двама великолепни синове - талантливият художник, преподавател в Художествената академия Николай Петков и вървящият по възходящ път "американец", който отговаря за Източна Европа - Радослав Петков. Има и "радостта на душата", продължението - Кирил и Юлия.
Неотдавна я срещнах пред блока със снахата и внучката - радостни, ведри. И лесно можеше сред радостта и ведростта да се види взаимността между Веска Петкова и снахата.
"Отминалото време е като отлетяла птица, ще го викаш, но няма да се върне". Има истина и тъга в тази древна мъдрост. Но нашите спомени са именно оная сила, която връща отлетялата птица. Връщат я устремените към човека очи, казаните думи, съпричастните души и сърца.

(из подготвената за печат "Ранни дългове" - книга втора) 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM