Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ЛИТЕРАТУРНО ЧЕТЕНЕ
В ПАМЕТ НА ХРИСТО БОТЕВ
И ПРЕДСТАВЯНЕ НА
АЛМАНАХ "ОКОЛЧИЦА" '2014

      
      
      
      

В салона на Художествената галерия "Иван Фунев" във Враца се състоя Литературно четене на български писатели, посветено на Христо Ботев и представяне на новата книжка на литературно-художествения алманах "Околчица". На тържеството присъстваха кмета на Община Враца и председател на Ботевския организационен комитет инж. Николай Иванов, зам. кмета Красимир Богданов, много творци, граждани и гости на Враца.
Хорът при училище "Отец Паисий" изпълни песента "Жив е той, жив е".


 


В своето слово председателят на Дружеството на писателите - Враца и главен редактор на алманах "Околчица" Марин Ботунски, каза:
Уважаеми дами и господа,
Добре дошли на Литературното четене на българските писатели, посветено на Христо Ботев и представянето на новата книжка на литературно-художествения алманах "Околчица" - изданието, което разширява терените на българския дух, защитеното художествено богатство, едно от доказателствата, че България на Духа е жива.
Назъм Хикмет има такава мисъл: "Градовете са големи не със своите площади, а със своите поети". Враца е щастлива, че на главният й площад е извисил бронзова снага най-големият поет, геният на България. И площадът носи неговото име - Христо Ботев.
Истина ви казвам: няма такъв площад на света, като централния врачански площад. Той прилича на огромен театрален салон. На метри зад величествения паметник на Христо Ботев започва Балкана. Пред него е зелената театрална завеса. Левият й край е завързан за връх "Околчица", десният - за скалите над "Вратцата".
Вечер, на смраченото небе изгрява месецът, изпукват като пуканки лицата на звездите. Тихата им светлина огрява Балкана и се белват ръбестите скали - високата стража над града.
А долу - ние. И "Жив е той, жив е…"
Белински писа - "нито един поет не може да бъде велик от само себе си и чрез себе си, нито чрез своите собствени страдания, нито чрез своето собствено блаженство; всеки велик поет е велик, защото корените на неговото страдание и блаженство са враснали дълбоко в обществения живот и историята, защото той следователно е член и представител на обществото, на времето, на човечеството. "
Стиховете на Ботев са ненадминати в своята поетическа магия. Преди да станат песни, те са минали през огъня на душата му и през пожарите на България. Те са нейният плач, но и нейният живот.
Той ще бъде редом с вечно големите - Пегьофи, Пушкин, Байрон… Защото даде на Отечеството всичко, което имаше; живя малко, като светкавица, но както поетично го каза Дмитро Павличко - "неговият живот освети черните нощи на България".
Христо Ботев даде началото на новия български художествен език. Нашите художници го рисуват най-често с извадена сабя, но истината е, че Ботев прободе Турската империя с перото си. След 500 годишно тлеене в отоманските окови, езикът ни заблестя в невероятен, съвършен вид в Ботевата поезия и публицистика.
Толкова е истинско и просто всичко, че ние не винаги се замисляме над величието му:
                 кръстът е забит в живо тело,
                 ръжда разяда глозгани кости,
                 смок е засмукал живот народен,
                 смучат го наши и чужди гости.
Христо Ботев изравни литературата ни с европейските и световни литературни мерки и величини. Ето защо
                 той не умира... Него жалеят
                 земя и небе, звяр и природа
                 и певци песни за него пеят.


 


В литературното четене участваха още : Петър Анастасов - поет, дългогодишен директор на издателство "Христо Г. Данов", член на редакционната колегия на алманах "Околчица"; Надя Попова - главен редактор на вестника на Съюза на българските писатели "Словото днес"; Валери Станков, поет, член на редакционната колегия на алманах "Околчица"; Иван Есенски - поет, редактор на в. "Словото днес"; Илиана Илиева - поет; Яна Кременска - поет, заместник главен редактор на алманах "Околчица"; Елка Няголова - поет, председател на Славянска литературна и артистична академия, главен редактор на сп. "Знаци"; Татяна Житкова от Рига - поет, преводач, вицепрезидент на Международната асоциация на писателите и публицистите; Алекси Врубел - Лондон, поет, преводач, директор на Славянския фестивал за поезия в Лондон, член на УС на Полския задграничен съюз на писателите; Тетяна Винник, Украйна - поет, преводач, секретар на Националния съюз на украинските писатели за младите творци; Иван Пенев - поет, член на редакционната колегия на алманах "Околчица"; Върбан Велчев - поет; Людмил Рашев - поет, член на редакционната колегия на алманах "Околчица".
Гражданството на Враца и българските писатели и тази година отдадоха заслужена почит на най-големия поет на България - Христо Ботев.


 

Петър Анастасов, Валери Станков


 

Надя Попова


 

Иван Есенски, Илиана Илиева


 

Яна Кременска, Елка Няголова


 

Елка Няголова, Татяна Житкова, Алекси Врубел


 

Тетяна Винник


 

 

 

 

 

 
.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM