Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ИЗЛОЖБАТА "РОДЕНИ СВОБОДНИ"
ГОСТУВА ВЪВ ВРАЦА

Вестници и списания от епохата на българското Възраждане могат да бъдат видяни от врачани и гости на града. Изложбата "Родени свободни" гостува в Регионалния исторически музей във Враца в рамките на "Ботеви дни`2014". Експозицията е съвместен проект на "БТА", Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". Официалното откриване бе направено от кмета инж. Николай Иванов и Максим Минчев - генерален директор на БТА.

Изложбата представя 17 платна с фотоси на българските вестници и списания от преди 130 години. Сред тях са вестниците на Любен Каравелов "Свобода" и "Независимост", на Христо Ботев - "Дума на българските емигранти" и "Будилник", на Георги С. Раковски - вестниците "Бранител" и "Будъщност" и списание "Българска старина", на Стефан Стамболов - вестник "Нова България". В изданията са включени теми от българския политически живот, за българската жена, за църквата и емигрантите. Сред уникалните документи е и удостоверението за почетно членство на Виктор Юго в Българското централно благотворително общество. "Идеята за тази изложба се роди след едно мое посещение в Козлодуй на кораба "Радецки", където видях оригиналите на няколко български вестника от времето на Възраждането. Оказа се, че никой до този момент не се е сетил да направи изложба с изданията от онзи период, който е началото на българската свободна журналистика. Тези издания са един учебник по журналистика, учебник по морал и родолюбие" - с тези думи се обърна към гостите Максим Минчев. "Тази изложба идва във Враца в един от най-хубавите дни за нашия град, за което Ви благодаря" - каза при откриването кметът инж. Николай Иванов.
Заедно с изложбата "Родени свободни", в същата зала, е подредена и ретроспективна изложба от фонда на Регионалния исторически музей. Тя представя оригинали и фотокопия на вестници, посветени на Христо Ботев и неговата чета.


.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM