Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ОТКРИХА "БОТЕВИ ДНИ`2014"

С тържествено издигане на националния флаг и запалване на вечния огън до паметника на Христо Ботев във Враца започна церемонията по откриването на тазгодишните второюнски тържества.

 

      
      
      
      

"В този тържествен ден, ние, гордите потомци от Враца и Врачанския край сме отново тук, на Ботевия площад, пред този свят паметник, за да отдадем почит и да се преклоним пред героичния подвиг на Войводата и неговите четници.
Титаните имат прекрасна съдба! Техният живот и подвиг се сливат с гордата и трагична народна участ през вековете. От историческите дни на Априлското въстание от 1876 г. до днес, всяко поколение преоткрива нови образи и картини от онези събития, черпи вдъхновение и пие от живия извор на героизма, за да пази духа на войводите и четниците - свидни синове на България! Няма забрава, там където родолюбието е живо! 138 години след героичните събития във Врачанския Балкан, с възторг и плам, младежите и девойките тръгват по бойния път на Ботевата слава. Историческите места, съхранили ботевия дух, ще бъдат обгърнати от синовна почит и човешка гордост. Път и "страшен", и "славен", път към безсмъртието и духовното пречистване. Днес, младостта на България, ботевите поклонници от 68-ми Национален туристически поход, с много гордост ще извървят пътя от Козлодуйския бряг до Старопланиския връх "Околчица"! За нас, съвременниците, е дълг всяка година да посвещаваме най-хубавите си дела и думи на Христо Ботев и неговите четници. Ботевото свободно отечество се прекланя пред своите герои!" - с тези думи кметът на Враца инж. Николай Иванов откри "Ботеви дни`2014". На площада до паметника на Войводата застанаха врачанският митрополит Калиник, зам.-областният управител Иван Даков, председателят на общинския съвет Малина Николова, зам.-кметовете инж. Красимира Георгиева, инж. Николай Йорданов и Красимир Богданов, общински съветници. На церемонията присъстваха също 200 от общо 837-те участници в тазгодишния поход "Козлодуй - Околчица", ученици от всички врачански училища, общественици, граждани и гости на града.

      
      
      

Половин век след издигането на паметника на Христо Ботев на централния площад във Враца днес той бе осветен. Освещаването извърши траянополският епископ Киприян в съслужение с врачански свещеници и при участието на хора към врачанска митрополия. На присъстващите бе раздадена юбилейна картичка, издадена по този повод. По стара българска традиция кметът инж. Николай Иванов раздаде по китка здравец на ръководителите на групи в похода.


Даниела Хитова


.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM