Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ДА СИ РАЗЛИЧЕН Е СТРАШНО

Думите са на поетесата Надежда Захариева, съпругата на Дамян Дамянов. Различен, означава, че с нещо се отличаваш от общоприетото. И, дай-боже - в положителна посока. Виждаш нещо, което може да бъде в полза на обществото. Тази полза винаги буди завист, а някои се страхуват от нея, особено тези с ограничено мислене.
Различните в здравеопазването рядко са могли да изкажат своите идеи в името на здравето. Или ако са имали тази възможност, думата им оставала глас в пустиня. Повод за тези разсъждения ми даде наскоро проведената Национална конференция на фармацевтите в гр. Враца. "Да възродим екстемпоралната рецептура" беше основната тема. Това е рецептурата, която обосновава приготвянето на лекарствени средства по рецепта. Това са индивидуални състави, които са алтернатива на готовите препарати, когато те не са дали оптимален терапевтичен ефект. По такъв начин се помага на пациента. Не са един или два случаите в тази насока. Готовите мехлеми за лечение на хемороиди потискат най-често болката, но възпалението, сърбежа, кръвотечението не повлияват. Ето защо пациентите търсят помощта на приготвяните мехлеми за тази цел. Това се потвърждава от практиката. Трудно заздравяващите рани, независимо от какво са породени, стандартно се третират с йодосепт (трудно заздравяващи рани са отразени в индикациите на препарата). Но в много от случаите, когато е смутено оросяването, тези рани се влошават. Тогава пациентите търсят приготвящ се мехлем, който да овладее състоянието. Получили подобрение, те продължават лечението с приготвяния мехлем. Много често готовите капки за нос са безпомощни, особено при хронични хреми и синузит. Прилагането на индивидуално приготвен състав за даден пациент два резултат. При необходимост пациентът отново се връща към приготвящия се състав. Ами при ларингит кой готов препарат е ефективен, освен приготвящите се капки за инхалации, съдържащи гоменол, еукалиптол, адреналин и алергозан. Това най-добре могат да потвърдят професионалните певци, при които ларингитите са често явление. А има ли по-добър ефект от приготвящият се пилифортин при себореен дерматит и акне. Цитираните случай не са противопоставяне на приготвящите се лекарства на готовите препарати. Много често се налага приготвени лекарства да се комбинират с готови такива, с което се получава оптимален терапевтичен ефект. А това е само от полза за пациента. Така че приготвяните лекарствени средства не са враг на готовите, а само едно необходимо терапевтично допълнение. Това колегите ,у работещи с готови форми трябва да имат предвид. Приготвящите се лекарствени форми могат да бъдат само от полза в тяхната консултативна фармацевтична дейност. Това ще издигне авторитета на професията на фармацевта, който за съжаление е доста разклатен.
Така, че да си различен във фармацията е нещо позитивно, в полза на пациента.

Иван УЗУНОВ,
Социален клиничен магистър-фармацевт

PS. Ще се радвам да коментирате написаното, уважаеми колеги. 092/ 62 05 49


.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM