Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ВРАЧАНИ ПРАЗНУВАТ 24 МАЙ

      
      
      
      

Мажоретен състав и духовата музика към читалище "Развитие" предвождаха празничното шествие на 24 май във Враца. В първите редици на колоната, преминала по централната пешеходна зона на града, бяха кметът инж. Николай Иванов, заместниците му Красимир Богданов и инж. Красимира Георгиева, заместник областният управител Иван Даков, Галина Евденова - началник на Регионалния инспекторат по образование и общински съветници. В шествието се включиха също ученици от всички врачански училища, културни и просветни дейци, граждани.

      
      
      

Тържеството по повод деня на българската просвета и култура се състоя пред паметника на свети братя Кирил и Методий. "Вълнуващ и светъл е днешният празник! 24 май е паметен ден, ден на възхвала и благодарност пред великото просветителско и книжовно дело на светите братя Кирил и Методий! Книгата съхранява спомените за Златния век и разцвета на книжовната традиция, пази свещения завет на старината, на епохата на Възраждането и великите синове на горда България. Днес отваряме с благоговение нейните страници, завещали онзи древен български дух и носещи светлите искрици на просвета на българския народ! Нашият роден край пази свято достойните дела на нашите предци, посветени на българщината, на културата, традициите и просветата през вековете… Нека да пренесем в бъдното гордите и символни имена, и най-вече - искреното съзидание и стремежа за наука, духовност и просвета!" - каза в приветствието си към събралото се множество инж. Николай Иванов. Сред официалните гости на празника бяха също врачанския митрополит Калиник, депутатите Тотю Младенов и Петя Аврамова, председателят на общинския съвет Малина Николова.

      
      
      
      

По традиция в празничния ден бяха връчени наградите на кмета в сферата на образованието и културата. Тази година с престижните отличия бяха наградени 28 педагози, ученици и творчески състави. Сред тях бяха директорите на ОДЗ "Единство, творчество, красота" и ОУ "Св. Климент Охридски" - с. Тишевица, група "Бистро изворче" към ОДЗ "Българче" - филиал с. Бистрец, група "Чуруликчета" към ОДЗ "Брезичка", вокално студио "Дъга" към Центъра за работа с деца, учителският колектив на НУ "Св. Софроний Врачански" и екип от специалисти по изобразително изкуство в ОУ "Васил Левски". За своя висок професионализъм и оригиналност в педагогическата му дейност, за всеотдайност в работата кметът награди девет учители. За призови места на национални и международни олимпиади и състезания отличия взеха седем ученици. В областта на културата бяха връчени пет награди.
Водосвет за здравето на врачани отслужи траянополският епископ Киприян в съслужение на свещеници.

 

      

Даниела Хитова

.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM