Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ЗА ПРОФИЛАКТИКА
НА РАКА НА МАТОЧНАТА ШИЙКА

Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Република България 2012 - 2016 бe представена на Първото заседание на Регионалния координационен съвет във Враца. Срещата се проведе на 18 октомври 2012 г. в заседателната зала на Областна администрация Враца.
Председател на Регионалния координационен съвет е д-р Анета Ставрова, директор на Регионалната здравна инспекция, регионален координатор - д-р Кети Ценова, директор Дирекция "НЗБ" в РЗИ - Враца. В съвета е и заместник областния управител на Област Враца г-жа Цветелина Теофилова.
На първото заседание бе приет Правилник за дейността на Регионалния координационен съвет по първична профилактика на рака на маточната шийка. Съветът е консултативен орган към Директора на РЗИ гр. Враца при осъществяване на дейностите по изпълнение на Националната програма. В него са включени и представители на областна и общински администрации, Български лекарски съюз, БАПЗГ, сдружение на Общопрактикуващите лекари, БЧК, РЗОК, НПО, Регионален инспекторат по образованието.
Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в Р България 2012-2016 г. е приета с Решение на Министерския съвет от 25.07.2012 г. В презентацията на програмата регионалният координатор д-р Кети Ценова разясни, че имунизацията е средството за профилактика на рака на маточната шийка и основната дейност на съвета ще е в най-кратък срок да информира и да запознае родителите и близките най-вече на момичетата на 12 години, за ползата от ваксината. Установено е, че при момичетата на 12 г. има най-добър имунитет и предпазва над 90 % от заразяване с онкогенен човешки папиломен вирус, затова и за тях ваксината е безплатна. 2 милиона лева са отпуснати от правителството за закупуване на ваксини. Това е и първата препоръчителна ваксина, която се реинбурсира от Здравната каса. Препоръчителна е за момичета и жени от 12 до 25 години.
Национална програма за профилактика на това заболяване започва да се прилага за първи път преди 9 г. в САЩ. Над 9 милиона дози от ваксината са поставени до сега в световен мащаб.
Регионалният координационен съвет насрочи и първите си срещи по програмата с директори, учители и медицински специалисти от училищата от областта и общопрактикуващите лекари.

 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM