Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ОСВЕЩАВАТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ
ПАМЕТНИКА НА ХРИСТО БОТЕВ

Паметникът на Христо Ботев, който се издига на централния градски площад във Враца, ще бъде осветен за първи път на 27 май тази година. Церемонията ще се извърши 50 години след официалното му откриване през 1964 година и ще е част от празника за началото на "Ботеви дни`2014". Освещаването ще се извърши от врачанския митрополит Калиник. Началото ще е в 10 часа, а когато хорът запее "На многая лета" камбаните на всички храмове в града ще зазвънят празнично.
Сегашният паметник на Христо Ботев е изработен от бронз и сив гранит, висок е 12 метра и негов автор е скулпторът Владимир Гиновски. До паметника гори вечен огън, донесен от Одеса, а върху архитектурните тела има релефи със сюжети от Ботевото творчество и неговия боен път. Паметникът на великия българин е част от скулптурно-архитектурен ансамбъл, включващ площад, стилизирано лъвче, шадраван и тревни площи, дело на архитектите Делчо Сугарев и проф. Иван Иванчев. "Ако сега се заема с интерпетация на Ботевия образ в скулптура, вероятно няма да се повтори със създаденото в ранните ми години. Но във всички случаи възторгът ми от него няма да се охлади най-вече поради неговата гениална мисъл, от неговия прекрасен образ и от неговия още по-героичен подвиг и саможертва" - казва в интервю авторът Владимир Гиновски.

 

.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM