Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ПОЧИНА НИКОЛА ГЮЗЕЛЕВ

На 16 май почина големият български оперен певец Никола Гюзелев.
Той e роден в Павликени на 17 август 1936 година.
През 1958 година Гюзелев завършва Художествената академия със специалност живопис. От 1955 година учи пеене при оперния певец Илия Йосифов, а от 1960 г. - при Христо Бръмбаров.
Като студент е солист в Академичния хор "Георги Димитров" и в Ансамбъла за песни и танци при МВР. От 1960 е стажант, а от 1961 година - артист в Народната опера, където дебютира на 27 юни 1961 година с ролята на Тимур в операта на Верди "Турандот".
През 1962 година е удостоен със златен медал от международния младежки фестивал в Хелзинки, а през 1963 г.- с първа награда и златен медал от II международен конкурс за млади оперни певци в София за ролята си на Филип II в "Дон Карлос".
През 1968 година за пръв път участва в постановка на сцената на театър "Реджо" в Парма и има огромен успех с ролята на Атила от едноименната опера на Верди. През 1973 година в Техеран Гюзелев пее на една сцена със Едмонд Косовски.
През 1994 година в Парма получава високата награда "Златен Верди". Носител е на орден "Кирил и Методий" - I степен, орден "Стара планина" - I степен, Димитровска награда, призовете "Златна лира", "Златна муза", "Златно перо", "Комендаторе на Република Италия"..
Поклон пред светлата му памет!


.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM