Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

РЕКОРДЕН БРОЙ БЕЛОГЛАВИ ЛЕШОЯДИ
В ПП "ВРАЧАНСКИ БАЛКАН"

През месеците април и май 2014 г. на територията на Дирекцията на природен парк "Врачански Балкан" към Изпълнителна агенция по горите, в района на с. Долно Озирово, бяха наблюдавани рекорден брой белоглави лешояди. Над 30 птици от Централен Балкан, Природен парк "Сините камъни", Израел, Хърватия и Сърбия, бяха регистрирани и заснети в региона от експертите на Дружеството за защита на хищните птици. През последните 70 години орнитолозите наблюдаваха образуването на гнездящи двойки. През месец април бяха установени две мътещи семейства и още едно, което демонстрира брачни полети и поведение.

Експертите от дирекцията на парка и Дружеството за защита на хищните птиците се надяват в следващия месец да се похвалят с първото бебе-лешояд, излюпено на свобода след повече от половин век. Трябва да се обърне внимание на факта, че птиците са много млади и неопитни и невинаги първите им опити са успешни.
Възстановяването на популацията на тези величествени птици на територията на Стара планина, се осъществява благодарение на проект "Завръщане на лешоядите в България" LIFE08 NAT/BG/278, координиран от Зелени Балкани - Стара Загора.


.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM