Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

КАКВО ДА ЗАПАЗИМ И КАКВО ДА ПРОМЕНИМ
В НАШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ

      
      

. Среща с педагози от Враца
. Янаки Стоилов: "Да запазим тази част от традициите в образованието, която може да ни проправя път и в бъдещето"

На 13 май в клуба на БСП във Враца се състоя среща, чиято цел бе да се обсъди състоянието на образованието в България и перспективите за неговото развитие с учители и директори от Врачанско. В срещата взеха участие депутатите от "Коалиция за България" от врачанския избирателен район Янаки Стоилов и Минчо Минчев, проф. Ваня Добрева - председател на Комисията за образование и наука в Народното събрание и проф. Кирчо Атанасов, доц. Тодор Димитров от Софийския университет. В срещата участваха и зам.областният управител Иван Даков, директорът на РИ на МОН Г. Евденова, председателят на ОбС на БСП-Враца Цветелина Дамяновска, общински съветници от БСП.

"Идеята е по време на срещата да се постараем да намерим отговор на въпросите - какво да запазим и какво да променим в нашето образование", обясни в началото Янаки Стоилов, тъй като се обсъжда нов закон за образованието и е важно да се чуе мнението на учителите по въпросите, които трябва да се решават с него.
"България има много добри традиции. Да се опитаме да запазим тази част от тях, която може да ни проправя път и в бъдещето. Други въпроси обаче трябва да бъдат решавани съобразно изискванията на днешното време. В последните години, когато страната в много отношения деградира, заради високата безработица и бедност, сме свидетели как в определени социални групи израства цяло поколение, което никога не е работило, а вече ражда и деца, които никога не са учили.
Всичко това трябва да бъде преодоляно и то никак няма да е лесно", посочи народният представител.
По подробно по новия закон говори проф. Ваня Добрева, която обърна внимание на два проблема - пренебрежението към фигурата на учителя и въвеждането на стандарт за владеене на български език. Тя направи сравнение на парите, отпускани за образование при правителствата на Станишев и Борисов. По времето на Сергей Станишев 4,2 % от брутния вътрешен продукт е отивал за образование, докато при Борисов - едва 3,3 % - до 3,5 %. Затова в новия закон се предвижда да бъде включено изискване тези средства по никакъв начин да не могат да се намаляват. Проф. Добрева сподели и идеята младежите над 16 години, който по някаква причина са отпаднали от училище, да могат да бъдат наемани на работа, като бъдат поетапно образовани през това време.

За коренна промяна във философията на образованието се изказа проф. Кирчо Атанасов. Според него е крайно време образованието ни да престане да бъде информиращо и да се превърне във формиращо. Необходимо е да се върне възпитателната роля на училището, а ученикът от обект да стане субект в учебно-възпитателната работа. Той също подчерта необходимостта от специална програма за обхващане на отпадащите ученици, които според статистиката всяка година са между 20 и 30 хиляди. При условие, че броят на децата в училище постоянно намалява, тази тенденция означава, че с всяка година отпадащите младежи стават все повече. Идеята е те да бъдат обучавани в последствие, ако пожелаят, в специални училища предназначени само за тях.
.


.


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM