Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

25-ТО ЮБИЛЕЙНО ИЗДАНИЕ
НА ТЕАТЪРФЕСТА ВЪВ ВРАЦА

Националният фестивал на малките театрални форми във Враца и 4-ият Международен фестивал на камерните театри на Нова европейска театрална асоциация /НЕТА/ отново ще превърнат града под Околчица в културна столица на България и Балканите.

18 постановки, половина от които чуждестранни, ще бъдат показани на три сцени между 16 и 22 май, заяви директорът на Драматично-кукления театър във Враца Анастас Попдимитров. Той благодари на всички кметски управи на града от 1977 година, от когато се провежда най-старият театрален форум в България насам. "Понякога през годините фестивалът е бил на косъм от това да го няма, но въпреки икономическите проблеми и политическите трусове, този фестивал устоя и се превърна в запазена марка. Той е най-сигурният, най-предвидимият, най-качественият преглед на камерните театри в България", казаПопдимитров.

Селекционерът на НФМТФ`14 Никола Вандов коментира избора за 8-те заглавия, които ще гледа врачанската публика: "Стоя зад всеки спектакъл, който съм избрал да бъде показан. Афишът е много достоен и е предназначен за всички вкусове, затова и зрителите ще останат доволни."

Новото в тазгодишното издание на врачанския фестивал е, че ще се завърнат обсъжданията след спектаклите. Това ще става във всеки от фестивалните дни от 11 часа, като дискусиите ще бъдат отворени за зрители и медии. Четирима театроведи - Нора Макарова, Веселина Гюлева, Гоце Ристевски и Тодор Кузманов ще бъдат медиатори на тези обсъждания.
Анастас Попдимитров допълни, че бюджетът на фестивала е около 90 000 лева, от които са осигурени 40 000 лева (20 000 лева от общинския бюджет и още толкова от спечелена програма от Министерство на културата). "Останалите 50 000 лева са проблем на директора. И друг път е ставало дума, че ръководството на врачанския театър трябва да осигурява финансово фестивала. Ще се справим и този път".
Наградният фонд на културната проява остава в размер на 6 000 лева, като отличия се дават за мъжка и женска роля, за режисура и сценография. Ще бъде присъдена и награда за най-музикалния актьор, която се връчва традиционно от проф. Стефан Драгостинов.
Председател на журито на НФМТФ ще бъде проф. Васил Стефанов, а членове - проф. Кристина Тошева и Стефан Янков.
По време на фестивалните дни ще бъде проведено общо събрание на /НЕТА/, след което ръководството на асоциацията ще замине за Букурещ. Там през лятото на 2015 г. в реновираната със 70 000 000 евро сграда на Националните опера и театър в румънската столица ще се проведе следващият фестивал на НЕТА. Очаква се сред поканените за форума да е врачанският театър, който е един от малкото в България, членуващи в организацията.


Между 16 и 22 май Враца е домакин на два фестивала - 25-ото издание на най-стария театрален фестивал в България Националният фестивал на малките театрални форми, който ще се проведе паралелно с 4-ото издание на Международния фестивал на камерните театри, организиран от Нова европейска театрална асоциация НЕТА. Ето какво и кога може да се види на 3 сцени в Драматично-кукления театър във Враца:

ХХV Национален фестивал
на малките театрални форми - 2014
и
IV Международен фестивал
на камерните театри на НЕТА - Враца

Откриване: 16 май от 17 часа във фоайе на II етаж на ДКТ - Враца

16 май:
1. Сдружение "Реплика", Театър "Йозеф Бойс" - Москва и Център за култура и дебат "Червената къща" ПРЕДСТАВЯТ:

"Заполярная правда"

Истина... отвъд полярния кръг
по пиесата на Юрий Клавдиев
превод Василка Бумбарова
режисьор - Георг Жено
сценограф - Ксения Перетрухина,
в сътрудничество с Яков Каждан
участват: Ованес Торосян, Милко Йовчев, Ивайло Драгиев,
Благой Бойчев, Милена Ерменкова, Боряна Пенева,
Ирина Андреева, Красимира Кузманова
Пиесата на Юрий Клавдиев "Заполярная правда"("Истина...отвъд полярния кръг") е написана в драматургичната техника вербатим или с други думи казано това е документална драма. Постановката е посветена на Чумата на ХХ век - СПИН. Действието се развива в градче, в което 7 от всеки 10 момичета и момчета са носители на ХИВ-вируса. Това е пиеса за осъзнаването след тежкия удар, че сте болни от нелечимото…
Голяма зала от 17.30 до 20 часа


2. "Theatre of an actor" - Македония и "Oda" - Косово ПРЕДСТАВЯТ:

"Народен враг"

от Хенрик Ибсен
постановка Дино Мустафич
Участват: Байруш Мияку, Илире Винча, Бислим Мукай, Салаетин Билал, Арта Селими, Албан Укай, Фисник Зекири, Адриан Морина.
В града, където се развива действието на пиесата, е построен голям балнео-комплекс, който е много важен за икономиката на града. Д-р Стокман току-що е разбрал, че водопроводната система на комплекса е опасно заразена. Предупреждава няколко от градските първенци, включително Ховстад и Аслаксен и е похвален, че своевременното му откритие е спасило града. Въпреки това, на следващата сутрин, брат му, който е и кмет на града, му казва, че трябва да оттегли предупреждението си за заразата, защото необходимите ремонти на водопровода ще са твърде скъпи и на всичкото отгоре кмета изразява съмнение в достоверността на данните за зараза. Братята яростно се скарват и д-р Стокман се надява, че в края на краищата вестникът на Ховстад ще го подкрепи. Но кметът убеждава Ховстад и Аслаксен да се противопоставят на д-р Стокман.


Голяма зала от 20.30 до 22.10 часа
17 май:

3. Криса Йоаниду - Солун, Гърция ПРЕДСТАВЯ:

"Човекът, който…"

от Матей Вишничек
режисьор Павлос Даниелос
Участват: Криса Йоаниду и Янис Вагионас
Представлението се състои от 4 монолога, написани от Матей Вишниек, на тема човешката отчуждение от боклука, с който ни хранят, безконечното търчане без усет за загуба на времето, яростта, която поражда експлоатацията и на края - изолацията в собствените ни кръгове, която ни поглъща.
Голяма зала от 17 до 17.40 часа


4. Драматичен театър "Адриана Будевска" - Бургас ПРЕДСТАВЯ:

"Момчето от последния чин"

от Хуан Майорга
превод - Нева Мичева
постановка - Десислава Шпатова
сценография и костюми - Николета Найденова
участват: Димитър Мартинов, Деница Денчева, Никола Парашкевов,
Кристиян Йорданов, Златко Ангелов, Невена Цанева.
Това е една от най-награждаваните творби в Испания през последните години. На сцената се разиграва история, в която един ученик разказва за друг в съчиненията си по литература. Така воайорската игра се превръща в нещо забавно, но и опасно. Нещо, което ни се случва всеки ден, благодарение на интернет - следим какво правят другите, но и нас ни следят.
Камерна зала от 18 до 19.40 часа


5. Theatre "Nottara" - Букурещ, Румъния ПРЕДСТАВЯ:

"Старомодна комедия"

от Алексей Арбузов
режисьор Василе Тома
хореография Валериу Панаит
Участват: Ада Наврот, Василе Тома, Дан Клучинши
"Старомодна комедия" е пиеса за хора, които са готови да почувстват още веднъж тръпката на любовта. На средна възраст героите поемат рискове в името на щастието, въпреки че може да изглеждат незрели, смешни или дори отчаяни, и в крайна сметка те преживяват ярка комедия. Музика на живо, забавни танци и остроумни реплики пресъздават старомодната любов и с фина ирония носят атмосферата на младостта. Каним ви да се посмеете и разберете дали конфликтите между тези трима влюбени завършват с "те заживели щастливо".
Голяма зала от 20 до 21.30 часа


18 май:

6. Университетски театър на НБУ - СОФИЯ ПРЕДСТАВЯ:

"Карай да върви.." по "Кандид или оптимизмът"

на Волтер
постановка - Теди Москов
сценография - Чавдар Гюзелев
костюми - Георги Батилов
хореограф - Росен Михайлов
участват: Симеон Гълъбов, Златина Никифорова, Мартина Апостолова, Росен Митров, Атанас К. Атанасов, Любомира Манчева, Марин Маринов, Любомир Джустров, Карина Ангелова, Боряна Борисова, Галин Великов.
"Това е философско-плебейска постановка - фойерверк от случки с човек, тръгнал с наивния си оптимизъм да обиколи свита. Попада на човекоядци, йезуити, инквизиция и алчни евреи. Много е трудно да драматизираш Волтер. Мисълта му изригва с мощност на вулкан - сякаш в главата на Волтер кипи енергията на земното кълбо. Ако е така, прословутата му усмивка се разтегля между Вестфалия и Парагвай, а по нея балансира Кандид. Трудно е да пазиш равновесие върху нещо толкова тънко, колкото е хуморът на Волтер. И за какво?! Единственото полезно нещо, което се случва в цялото това пътешествие, е придобиването на усмивка. Философията на усмивката - как и защо да я съхраним при всякакви обстоятелства".
Теди Москов, режисьор
Камерна зала от 17 до 18,20 часа


7. Theatre "Alesandru Davila" - Питещ, Румъния ПРЕДСТАВЯ:

"Сойките" (Бъбриците)

от Алесандру Кирицеску
режисьор Матей Вароди
участват: Лумница Борта, Мирела Попеску, Кристина Караджа, Рамона Олтяну, Йоана Подаряну, Теодара Матееску, Габриела Рошу, Андрея Туфяну/Корина Щефаника, Дан Андрей, Роберт Тудор, Адриан Дуца.
"Защо точно "Бърборковци" и защо точно днес? Това е един свеж текст от преди 80 години, подчинен на една тъжна история. Неговото послание ще се превърне в супер темата на спектакъла: "Любовта, която убива". Тази страст се манифестира под различни форми: чувствителни и гротескни, в едно семейство, което става емблематично за обществото, раздвоено между невинността и омразата, когато диалогът вече няма смисъл. Всичко това, като че ли прилича на нещо, което знаем и заради което живеем."
Матей Вароди, режисьор
Голяма зала от 18,30 до 20,30 часа


8. ДКТ-Враца

"Забрадка на слънцето" от Кирил Топалов


ДКТ, Камерна зала - 20:30


19 май:
9. Херцеговински театър - Черна гора ПРЕДСТАВЯ:

"План Б"

от Мария Чолпа
режисьор Слободан Милатович
участват: Душан Ковачевич, Юлия Милачич, Сузана Варга.
Тази многопластова пиеса за любов и омраза разказва за драматичен брачен разпад. Мъж със себеразрушителни наклонности се самоизяжда, поглъщайки и близките си, упражнявайки насилие, надхвърлящо представите за лудостта. Съпругата му не се предава на агресията, бори се да освести мъжа си, да спаси детето им и собствения си живот. Това е историята на една майка, която с пеенето си успява да излекува семейните недъзи (жива интерпретация на песните на Рамбо Амадеус).
Интензивността на сценичното действие е по-скоро кинематографична, отколкото театрална - визуалното въздействие на декорите и костюмите допринася за детайлното "покадрово" възприемане на сценичното действие. Режисьорът разработва действен, символичен код, който обогатява възприемането на тази необикновено брутална, трагична мелодрама.
Спектакълът и неговите участници са наградени на ХVIII Международен фестивал на драмата в Източно Сараево.
Камерна зала от 17 до 18.10 часа


10. Театър 199 "Валентин Стойчев" - София ПРЕДСТАВЯ:

"Хората от Оз"

от Яна Борисова
постановка Галин Стоев
сценография и костюми Юлиян Табаков
участват: Цветана Манева, Атанас Атанасов, Вежен Велчовски, Стефан Вълдобрев, Радена Вълканова
"Хората от Оз", ведно с "Малка пиеса за детска стая" и "Приятнострашно", завършва този емоционален и драматургичен триптих, който се случи заради един театър, едно приятелство и група вдъхновяващи актьори. Героите в тези пиеси много си приличат. Може би са едни и същи хора в различни прераждания. Може и да не са. По-важното е, че това са същества способни да приемат чувствата си, да ги коментират и споделят, което им е помогнало да оцелеят в "един доста притеснителен свят". "Хората от Оз" е нещо като дълго любовно писмо без адресат. Вътре е написано всичко, което искаме да кажем на тези, които обичаме или сме обичали някога".
Яна Борисова и Галин Стоев
Голяма зала от 18.30 до 20.05 часа


11. Малък драмски театър - Битола, Македония и Словения ПРЕДСТАВЯТ:

"Корекция"

от Зоран Гаши
постановка Ник Ъпър
видеодизайн Павле Михайловски
костюми Мария Пупушевска
участват: Борис Чоревски, Здравко Стоймиров, Сандра Грибовска, Александър Стефановски.
Представлението е посветено на Бертолд Брехт и Марини Абрамович. В началото на 20-и век - за което повечето интелектуалци вярват, че човекът ще престъпи прага на човечността. Осип Манделщам е там, година преди да умре в съветски лагер, написал е в своите песни, че "това е век-звяр"…
На края на това столетие, когато управлява властта на страха, младият автор в една хотелска стая в Белград сънува великия успех на своя първи роман. Образите от романа не вярват в неговите художествени способности. Тогава се появява мистичен гост и му предлага договор за успех в новото време. Срещу това той трябва да унищожи миналото усещане за младостта у бившата си държава…
Балетна зала от 20.30 до 22 часа


20 май:

12. Драматично-куклен театър "Иван Димов" - Хасково ПРЕДСТАВЯ:

"Дневникът на един луд"

от Н.В.Гогол
режисьор - Лилия Абаджиева
художник - Васил Абаджиев
Моноспектакъл на Николай Урумов - един от най-добрите комедийни актьори в България пресъздава образа на Аксентий Поприщин - недоволен от съдбата си човек от едноименната повест на Гогол. Липсата на други актьори на сцената обаче не се усеща, защото майсторството на Урумов компенсира.
Голяма зала от 17.30 до 18.40 часа


13. Драматичен театър "Н.О. Масалитинов" - Пловдив ПРЕДСТАВЯ:

"Глас"

от Елена Алексиева
режисьор - Калин Ангелов
сценография и костюми - Теодора Лазарова
Моноспектакъл на Ивана Папазова, чиито първи стъпки в професията тръгват от Видинския театър. Цели 8 от всеки 10 души знаят коя е Мария Калас, но нито един от тях не е наясно, че Виктория Глас е била нейната дубльорка. Една велика певица се ражда от сянката на друга - това е един велоколепен моноспектакъл, в който има всичко, което може да си пожелаете!
Камерна зала от 19 до 21.15 часа


14. Театър - Шабац, Сърбия ПРЕДСТАВЯ:

"Плешивата певица"

от Йожен Йонеско
режисьор Никита Миливойевич
участват: Зоран Караджич, Деян Катич, Иван Томасевич,
Анета Томасевич, Драгана Радойевич, Любиша Барович.
Когато е представена премиерно от театъра в Шабац през 1994 г., постановката на "Плешивата певица" е класирана сред петте най-добри представления в Сърбия.
Спектакълът получава многобройни награди, отличена е режисурата му и отделните актьорски постижения на различни фестивали, където е представен. Особено успешно бе участието му на Световния фестивал на Йонеско, където в състезание с представления от цял свят получи наградите за постановка, режисура и актьорско майсторство.
Голяма зала от 20.30 до 22 часа


21 май
15. Държавен сатиричен театър "Алеко Константинов"- София ПРЕДСТАВЯ:

"Прах в очите"

от Дьорд Шпиро
режисьор Владлен Александров
сценография и костюми Петьо Начев
музикално оформление - Владлен Александров
участват: Росица Александрова и Николай Урумов.
Вечно сме в очакване кога ще станем избраници на съдбата. Всяка седмица се уповаваме на магията на шестте хиксчета, които ще ни донесат късмет. Кроим планове как да похарчим печалбата, какво да купим, с кого ще трябва да го поделим. Това се случва и с двамата герои, мъж и жена, в "Прах в очите" - те удрят джакпота. Да мечтаеш за нещо е лесно, но да си истински щастлив, когато то се сбъдне, е трудна работа. Двамата се оказват неспособни да превъзмогнат последиците от внезапното си забогатяване: срещу пари не могат нито да върнат обратно миналото си, нито да подредят бъдещето си. В най-щастливия миг от живота си не знаят какво да правят...
Камерна зала от 17 до 18.30 часа


16. Театрална работилница "Сфумато" - София ПРЕДСТАВЯ:

"Медея - майка ми"

Иван Добчев в съавторство със Стефан Иванов
режисьор Маргарита Младенова и Иван Добчев
сценограф Даниела Олег Ляхова
участват: Маргита Гошева, Елена Димитрова, Невена Калудова, Димитър Николов, Бойко Кръстанов, Ивайло Драгиев, Антонио Димитриевски и Станислав Ганчев.
Спектакълът е награден с "Икар 2013" за най-добър спектакъл
Голяма зала от 19 до 20.30 часа17. Драматично-куклен театър - Враца, Малък драмски театър - Битола, Македония и Фестивал Ex Ponto - Любляна, Словения ПРЕДСТАВЯТ:

"Тобелия"

от Любомир Джуркович
режисьор Ник Ъпър
сценография и костюми Мария Диманова
хореография Ясна Кнез
участват: Йоана Поповска, Росица Огнянова, Камелия Лишковска.
"Тобелия" е един от най-популярните текстове на черногорския драматург Любомир Джуркович. "Тобелия" е един запазен от древността черногорско-албански обичай, който се реализира в семействата, в които няма мъж. Там една от девойките бива избрана за главатар на семейството и придобива мъжки черти, добива властта на мъжа, но и забраната да създава семейство и да ражда деца. Това е спектакъл, който показва, че жените могат да живеят, когато не ги обичат, но не могат да съществуват, без да обичат. Ако няма кой да ги окове в любовни вериги, те сами се оковават. "Тобелия" е история за отношенията между 3 жени - майка, дъщеря и снаха, над които витае сянката на сина. Творбата показва, че обичаят "тобелия" е запазен и днес, тъй като много жени са принудени да се грижат за възрастните си родители или да издържат семейства, тъй като живеят с мъже без работа и доходи...
Камерна зала от 21 до 22.40 часа


22 май
18. Театър "София" ПРЕДСТАВЯ:

"Вампир"

по Антон Страшимиров
режисьор Василена Попилиева
сценография и костюми Даниела Николчова
участват: Гергана Арнаудова, Лора Декова, Нено Койнарски, Леарт Докле и със специалното участие на Николай Антонов.
"Вампир" е пиеса за изкачването, но недостигането до свещеното място, това е история за любовта, за неосъществените желания, за жаждата за отмъщение и за това колко е трудно да простиш.
"Вампир" е пиеса за копнежите и цената, която заплаща всеки, който се опита да бъде различен и не може да се примири със съдбата си. За вампира, който се крие във всеки един от нас. За невъзможната любов на двама млади, която изправя майка срещу дъщеря и тласка героите към гибел. Персонажите в постановката са много различни. Всеки си има свое разбиране за правдата. В същото време героите си приличат по това, че са бунтари и непокорници. Драмата във "Вампир" се допълва от запазения авторов текст, автентичния изказ и звучащите народни мотиви.
Голяма зала от 18 до 19 часа19. Драматично-куклен театър - Враца ПРЕДСТАВЯ:

"Още веднъж, ако позволите..."

от Мишел Трамбле
режисьор Николай Поляков
сценография и костюми Виржиния Додова
участват: Станка Калчева и Анастас Попдимитров.
"Още веднъж, ако позволите" е творба, която за първи път се поставя на българска сцена, благодарение на режисьора Николай Поляков. Нейният автор Мишел Трамбле е едно от емблематичните имена в канадската драматургия, но е доста непознат за нашата сцена. Присъствието на двукратната носителка на награда "Икар" и на "Аскеер" Станка Калчева гарантира качеството на спектакъла и внушенията му. Нейн партньор на сцената е директорът на врачанския театър Анастас Попдимитров, чиято творческа биография е пълна с отличия, подплатени с около 200 роли.
Камерна зала от 19.30 до 21.10 часа

  


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM