Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

Калина Тодорова

ТРАДИЦИЯТА НА ПЕТРОВДЕН

Денят е посветен, според черковния календар, на светите апостоли Петър и Павел. Народният календар го отрежда на светеца-ключар на райските порти - свети Петър. Според народните представи свети Петър е съдник на човеците. В песните за подялба на света:
дел се падна на светия Петър:
падна му се райните ключове,
да си стои на райните порти,
да си стои рай да си отвара
да отвара и па да затвара.
Той е честен и справедлив - пропуска през райските врати само праведниците.
Традиционно на този ден се извършва жертвоприношение в чест на светеца - приготвя се "петровско пиле", с което се отговява след постите, започнали с първата неделя след Петдесетница. До Петровден не се ядат ябълки. Първите ябълки - петровките - се носят в църква и чак след това могат да се вкусят. Ябълката е символ на здраве, хубост, любов, плодовитост и плодородие. С ябълка е сравнявана по хубост момата, по плодовитост жената-майка. Участва неизменно във всички обреди на прехода, семантично е свързана и със света на мъртвите. Част е от най-важните обредни атрибути: уруглицата, кумовото дръвце, коледарското дръвче. Освен ябълки, в църквата се носи и жито, което сетне се раздава "за Бог да прости".
В Градешница вярват, че кукувицата на този ден спира да кука: "Кувицата кука от Благовец до Петровден". В Лик се събират по комшийски на общи трапези, а привечер всички излизат на мегдана да поиграят и се повеселят.
В Тишевица момите и момците се събират в местността Бабин гръб, където връзват люлка на вековния цер и се люлеят през целия ден до късно вечерта за здраве.
От този ден започва жътвата в много села.
В Кунино овчарите разнасят прясно сирене рано сутрин, а стопанките правят от него "бел мъж", като го запържат в тигана с масло, докато пожълтее. С "бел мъж" се ходи на полето. Въобще това ястие от сирене е характерно за множество села от региона и традиционно обредно ястие на Петровден. В коледарска благословия от Роман се нарича:
...Нека на всяка Коледа голям шипар да има,
на Великден много, много яйца,
на Гергьовден - печени агнета,
на Петровден - бел маш.


 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM