Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

НА ТАЗИ ДАТА:

БРАТЯ ЛЮМИЕР ПОКАЗВАТ ПЪРВИЯ СИ ФИЛМ


Луи Люмиер

На 22 март 1895 г. братята Луи и Огюст Люмиер показват първия филм, заснет с конструиран от тях апарат, който е едновременно камера и прожекционно устройство. Филмчето, наречено "Излизане от фабриката", е направено на 19 март, а апаратът на братята е патентован година по-рано - на 13 февруари 1894 г. Луи Жан и Огюст Мари Луи Никола Люмиер са родени през 1862 г. и 1864 г. в района на Безансон, Франция, но от съвсем малки живеят в Лион.
Баща им има фотографско студио и те работят при него - Луи като физик, а Огюст като управител. По време на тази си дейност Луи извършва много подобрения във фотографския процес, които водят към заснемане на движещ се образ. Братята обаче се заемат с полагане на основите на кинематографията, след като баща им се пенсионира през 1892 г.
Сред важните патенти, водещи към кинолентата, е изобретяването на перфорацията, за да могат филмите да се движат през камери и прожекционен апарат впоследствие. Луи и Огюст осъществяват първата платена кинопрожекция на 28 декември в "Гранд кафе" на Булеварда на капуцините в Париж. През 1896 г. братята правят кинотурне в Лондон и Париж. Филмчетата им - "Пристигането на влака", което всява шок сред всяка аудитория, "Храненето на бебето" и особено "Полетият поливач" - първа стъпка към комедията, оказват огромно въздействие върху развитието на масовата култура. Изненадващо обаче в края на века братята обявяват киното за "изобретение без бъдеще" и отказват да продадат патента си на Жорж Мелиес, които има намерение да го превърне в индустрия.
От началото на XX век те започват да се занимават с цветна фотография и през 1903 г. патентоват устройството "Автохром Люмиер", което излиза на пазара през 1907 г. През следващите десетилетия компанията "Люмиер" е сред най-големите производители на фотографски продукти в Европа.

в. "Дневник"


 


 


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM