Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ВРАЦА - ДОМАКИН НА
СВЕТОВЕН АЛПИЙСКИ СЪБОР

От 20 до 25 септември Враца ще приеме участниците в световния алпийски събор "Petzl rock trip". Новината бе съобщена на първото за годината заседание на Кансултативния съвет по въпросите на туризма към Община Враца.

Сред участниците в срещата бяха кметът инж. Николай Иванов и зам.-кметът Красимир Богданов. "Включването на Враца в маршрута на събора е плод на двегодишните съвместни усилия на Община Враца и Природен парк "Врачански Балкан" - подчерта кметът инж. Николай Иванов.

Тази година световният алпийски събор ще се организира като керван, който ще спира в Румъния, България, Македония, Гърция и Турция. Съборът ще продължи 38 дни, като пет от тях ще е във Враца. Градът ни е единственото населено място в България, което ще бъде домакин на събора. Очаква се да пристигнат между 300 и 1000 алпинисти от целия свят, като в групата ще са и световно известни катерачи.

"Съборът ще има и съпътстваща програма, която ще включва дискусии и прожекции на филми. Три световни телевизии ще излъчват в реално време събитието. Ще бъдат направени пет филма, от които два за Враца" - каза в аванс Николай Ненчев - директор на ПП "Врачански Балкан".
Участниците в консултативния съвет приеха единодушно представените от зам.-кмета Красимир Богданов отчет за дейността по програмата за развитие на туризма за 2013 г. и програмата за развитие на туризма през 2014 г. Сред акцентите за тази година са изграждането на нови маршрути за отдих и спорт, създаването и поддържането на специализирана секция за туризъм в сайта на Община Враца, участието в национални и международни туристически борси и успешното реализиране на двата големи проекта "Леденика - туризъм без сезони" и "Враца - врата към древността". Отчетено бе, че положените през 2013 г. усилия за популяризирането на Враца като туристическа дестинация са спечелили нови приятели на града. През годината в града са пренощували 75 689 туристи, което е с над 3 000 повече в сравнение с миналата година. Отбелязва се ръст на приходите от местата за подслон с над 16 %, по данни на Националния статистически институт. С над 8 000 се е увеличил броят на туристите, посетили Регионалния исторически музей през 2013 г., сравнено с предходната година. Туристите се радват на два нови образователно-туристически маршрута "Вратцата - пещера Леденика" и "Пещера Леденика - село Горно Озирово". През изминалата година бе доизградена наследствената пътека "Антична и Средновековна Вратица" в района на археологическите разкопки в местността "Градище", а маршрутът "Карст и биоразнообразие" бе обновен. Традиционно е участието на Община Враца в туристическите борси и форуми. По време на изложението "Ваканция и Спа Експо`2013" кметът инж. Николай Иванов получи златен приз "За утвърждаване на Враца като устойчива туристическа дестинация". Грамота за активен принос в развитието на екотуризма в България бе присъдена на Община Враца на Шестия Черноморски форум, който се проведе във Варна.

Даниела Хитова

 

 


 


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM