Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Тома ТРИФОНОВСКИ

На днешния ден, 17 февруари през 1939 година, е роден Тома Трифоновски. Той е от големите български художници, един от водещите в областта на живописта от 70-те години на ХХ век..
Творбите му се намират в Музея за модерни изкуства "Пти Пале" в Женева, Националната художествена галерия, Врачанската художествена галерия и почти всички галерии и музеи в страната, в частни колекции у нас и в Германия, Русия, Италия, Македония, Канада, Франция, Австрия, Дания, Кипър…
Тома Трифоновски е роден е в село Дреничево (на гръцки Кранохори) в семейство на македонски българи. На 11 години е изведен извън Гърция, където бушува гражданската война. В Чехословакия, чрез Червения кръст, родителите му го откриват. Тук той учи живопис при професор Ендре Домановски.
Завръща се в България в началото на 60-те години и завършва Художествената академия "Николай Павлович" (1966), специалност декоративно - монументална живопис.
През периода 1986 - 1999 г. живее и твори във Враца.

Помнят се неговите "Пеещи момичета", които "се завръщат уж същите, но по-мъдри и сякаш по-силни", "Слънцето и Луната", женските му портрети, голите тела, натюрмортите, яркият му и самобитен пластичен език.
Слънцето на красотата 


 


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM