Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

С АТРАКТИВЕН 3D МАПИНГ СПЕКТАКЪЛ ПРЕДСТАВИХА ПРОЕКТ "ВРАЦА - ВРАТА
КЪМ ДРЕВНОСТТА" ПО ВРЕМЕ
НА МЕЖДУНАРОДНОТО ИЗЛОЖЕНИЕ
ВАКАНЦИЯ & СПА ЕКСПО В СОФИЯ

      
   

За първи път в рамките на международното изложение Ваканция & Спа Експо в София посетителите имаха възможност да се насладят уникално триизмерно шоу. Спектакълът беше реализиран по проект "Враца-врата към древността" и имаше за цел да представи най-значимите културно-исторически периоди в развитието на Враца и региона.
Шоуто се състоя в зала 3 на Интер Експо Център и беше част от атракциите, подготвени от Община Враца за представяне на региона Враца - Мездра и Роман. Зрителите бяха преведени през различни епохи - от древността, през античността, средновековието и възраждането до наши дни и имаха възможност да се запознаят с обекти от културно-историческо значение за Врачанския край.
Виртуалната разходка в историята на региона беше представена върху специално изработен макет на сграда и беше съчетана с ефектни светлинни и пиротехнически изпълнения. Спектакълът беше излъчен три пъти във втория ден на изложението и привлече интереса на десетки посетители и изложители.
Пред зрителите "оживяха" всички важни исторически моменти, а всяко навлизане в съответния исторически период беше съпроводено с проектиране на обекти с културно-историческо значение за региона.
Спектакълът започна от шести век преди Христа и показа Враца - столицата на трибалите, които превръщали подземните богатства в истински произведения на изкуството. Доказателство за това е Рогозенското съкровище, което се слави и до днес като най-голямото тракийско имане.
Историята премина през завземането на планината от римските легиони, които за да я съхранят, положили основите на крепостта Валве, която величествено се издигала над река Лева и бранела прохода Вратцата. Стратегическият проход, наречен по-късно Вратица, спечелил множество битки, не само на римляните, но и на българите по време на Първото българско царство.
Светлинното шоу разкри величието на Вратица - селище с голямо значение през Втората българска държава, важен занаятчийски център с развити стоково-парични отношения. А по време на Възраждането - голям занаятчийски, търговски и административен център, чиято продукция (абаджийство, кожарство и златарство) достигала до Лион, Виена, Букурещ и Цариград.
Атрактивната част на спектакълa беше осъществена чрез комбинация от светлинни ефекти, лазери и пиротехника. Представлението беше озвучено с народната песен "Лажи, лажи вере" в изпълнение на Нина Николина.
Събитието е част от проект "Враца - врата към древността" и цели популяризиране на региона Враца- Роман_Мездра като туристическа дестинация с богато културно-историческото наследство и забележителни природни дадености.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. 


 


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM