Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ОТНОВО ЗА ХРЕМАТА

Писал съм много за нея. Пиша пак, за да напомня, че основното лечебно средство - капките за нос - се съобразяват с възрастта. Това не винаги се има предвид особено, когато те се предписват от общо практикуващ лекар.
За кърмаческата възраст се препоръчват капките с трите натрия и капки съдържащи адреналин. Капките с трите натрия са подходящи за разводняване на гъсти носни секрети. Могат да се прилагат продължително време. Капките с адреналин подтискат воднистата секреция. Прилагат се не повече от 4-5 дена. И двата вида капки се прилагат преди храна за да се отпушат носните ходове, с което се улеснява храненето на бебето. Капките с коларгол се прилагат само при заден ринит /хрема/ за кратко време. За тази възраст често се изписват капките Виброцил, които не винаги са ефективни.
За детска възраст при хрема, дори и специалистите по уши, нос и гърло използват готовите очни капки, които имат несигурен терапевтичен ефект. Това се потвърждава от родителите на болните деца. Идват в аптеките и питат за приготвени капки. Визирам тези, в основата на които има сребро /коларгол/. Среброто има изразен антибактериален ефект. Тези капки косвено чрез евстахиевата тръба повлияват и някои видове отити /ушни възпаления/. Коларголът може да се комбинира с противоалергични компоненти, когато се допуска и алергична причина за възпалението. Капките с коларгол могат да се слагат като капки или с тампони. При доказани стафилококи или стрептококи от носен секрет незаменим терапевтичен ефект има водния разтвор на трипафлавина.
При възрастни се прилагат готовите очни капки. Олинът, който се препоръчва от медиите е подходящ за остра хрема и то за не повече от 4-5 дена. При алергична хрема, олинът е абсолютно противопоказан. Той не трябва да се прилага и при хипертониците. При хронична хрема коларголът няма алтернатива. При алергична хрема добър резултат се получава от приготвени капки, съдържащи кортизон, алергозан, еукалиптол и гоменол. Видът на капките се определя от възрастта и евентуалната причина за настъпилата хрема. Това практиката го доказва.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен
магистър-фармацевт


 


 


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM