Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

10 ФЕВРУАРИ - ПРАЗНИК НА ПЧЕЛАРИТЕ

Врачанските пчелари отбелязват Свети Харалампий

По традиция общинското сдружение на пчеларите във Враца ще се включи в отбелязването на професионалния си празник. Тази година майсторите на природния лек ще отпразнуват 10 февруари с чаша вино.
"На този ден няма да говорим за проблемите на бранша и на врачанските пчелари, в частност. Ще се поздравим за отличната ни вътрешна организация при обезпечаване процеса на работа през последния сезон, за лесното решаване на проблемите и полезната информация, която непрекъснато обменяме. От днес /7 февруари/ до неделя ще се включим в XIII издание на Международното изложение по пчеларство в Плевен. Там ще се заредим с много положителни емоции и ще се върнем готови за празнуване", уточни Иван Палушев, председател на сдружението.
Дружеството наброява 50 члена и се състои само от регистрирани пчелари. Мисията на врачанските пчелари е да произвеждат качествен мед, да се грижат за пчелите, да се сдружават, да споделят опит и добри практики. Според председателя на общински пчеларски съюз - Враца най-сериозният проблем за пчеларите е начинът на отглеждане и здравния статус на пчелните семейства. Усвояването на европейските средства оказва положително влияние върху развитието на пчеларството в общината, но проблемът остава в ниската консумация на мед. "Добрата новина е, че повече млади хора решават да се занимават с пчеларство. Това не е просто занаят, това е изпитание. Който премине през ужилванията и успее да си създаде рутината на работа - безспорно ще издави и мед", допълни Палушев.
На 10 февруари Православната църква почита паметта на Св. Харалампий - християнският светец-лечител. Св. Харалампий, според поверието, държи всички болести, а за празника му се месят питки, мажат се с мед и се раздават за здраве. Св. Харалампий е празник на пчеларите и на пчелите. Това е единственият ден в годината, в който пчеленият мед може да бъде осветен.


 


 


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM