Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

МУРСАЛСКИЯТ ЧАЙ -
ЕДНО ОТ ЧУДЕСАТА НА БЪЛГАРИЯ

Мурсалският чай (Sideritis scardica) е едно от чудесата на България. Това многогодишно растение, известно още и като Планински, Пирински, Алиботушки и Шарпланински чай, е една от най-полезните билки, растящи в България.
През 70-те години на миналия век космонавтите го пиели при подготовката си за полет. Говори се още, че бил привилегия за членовете на Политбюро на ЦК на БКП през същия период.
Японски учени изследвали преди години мурсалския чай и установили благотворното му въздействие върху множество заболявания.
Тъй като гърците са се ориентирали по-рано да го култивират и изнасят, светът познава това чудодейно растение като "гръцки чай" и "гръцки планински чай".
Мурсалският чай е бяло, достигащо go 50 см височина, цялото космато растение. Обича варовитите терени по високите планински райони из южна България - Среден и Южен Пирин, Мурсалския дял наРодопите и планината Славянка (Алиботуш) от 1400 до 2200 м н. в. Цъфти през лятото в жълто. Бере се надземната част по време на цъфтежа - юни-юли месец. Билката е ендемит за Балканите.
Съдържа: флавоноидни, фенилпропаноидни гликозиди, танини, терпеноиди, дитерпени и етерични масла, феноли, иридоиди, урсолова и олеанова киселина, множество микроелементи като желязо, мед, цинк, кобалт и селен , както и макроелементите калций, магнезий, калий и натрий, които обясняват фармакологичното действие на вида.
Мурсалският чай се отличава с фин, лек вкус и аромат.
Приложение на мурсалския чай:
- При кашлица и възпаление на сливиците
- Предпазва от ракови заболявания
- Бронхит, бронхиална астма
- Действа благотворно при грип
- Чернодробни заболявания (6-8 стръка от билката се варят в 1л вода 3 мин; пие се по 1 винена чаша преди ядене)
- астма
- депресия (едно научно изследване, проведено от немски учени установява благотворното му въздействие при депресии и Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност)
- много силен антиоксидант
- намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
- има антибактериално действие ( благодарение на голямото наличие на флавоноиди)
- подсилва имунната система
- помага при превенция на остеопорозата
В Института по ботаника проучват свойствата му и установяват благотворното му влияние на чернодробни и редица други заболявания, както и изумителното му качество, че забавя стареенето.
Може би това е най-добрата билка при кашлица.
Други наричат чудното растение "българската виагра".
Как се приготвя?
Качественият мурсалски чай трябва да е на цели, светлозелени стръкове. В 1 литър вода се поставят 4-5 стръкчета чай. Ври на тих огън 5 минути. За три хубави чая са необходими само едно-две стръкчета.
Може да се комбинира с други билки - при комбинацията на мурсалски със зелен чай се получава чудесна напитка, пазеща от рак, засилваща имунитета и притежаваща силно антиоксидантно действие!
източник: www.mursalskichai.net/

 


 


 


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM