Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

ТРЯБВА ЛИ РЪКОВОДСТВОТО НА БСП
ДА СЕ ОПЪЛЧВА СРЕЩУ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ?

На проведените конференции за определяне на кандидат-депутатите за Европейския парламент от листата на БСП се чуха много сходни, създаващи впечатлението за режисирани оценки за ролята на Георги Първанов и АБВ. Повтарящите се искания бяха за разграничаване, дори - за изключване от партията.
На Конференцията си врачанските социалисти се противопоставиха на намерението на АБВ да участва със своя листа на изборите. И беше хем невероятно, хем практически обяснимо как се "откъсват" от Първанов довчерашни негови поддръжници - едни болезнено, други - без да им мигне окото…
Делегати на други Общински конференции в страната също поискаха по-твърдо отношение към Първанов и АБВ.
Старозагорската конференция раздели организацията на две - поддръжници и против АБВ.
Мая Манолова, председател на Контролната комисия на БСП и зам. председател на Народното събрание, заяви: "Боли ме, не че АБВ съществува, а че знакови лица решиха да регистрират паралелна листа. Бях на учредяването на АБВ. Тогава перспективата беше различна - българската политика имаше нужда от дебат. Имаше нужда от обединение на всички демократични хора срещу диктатурата на ГЕРБ". Но, сега, според Мая Манолова: "АБВ е алиби на хора, които искат да работят срещу левицата."
"С действията си Георги Първанов и социалистите, които участват в АБВ, са се поставили извън Устава за членство в БСП, с което са прекратили автоматично членството си в партията" - заяви пък зам.председателят на БСП Димитър Дъбов. Ако не са преосмислили поведението си, според Дъбов, "…по смисъла и съдържанието на устава на БСП те са се поставили извън Устава, извън членството си в БСП и е налице фактът, че те са прекратили членството си в БСП. Този въпрос ще бъде финализиран на заседанието на Националния съвет на БСП в събота".
"Тръгнеш ли да изключваш такива хора - гориш мостове, които може да ти притрябват в бъдеще", заяви Георги Кадиев.
Каква беше и е позицията на експрезидента Георги Първанов? "Нямам никакво намерение да цепя БСП, а създаваме втора листа, повтарям го за сетен път. Резултатите на двете формации ще се броят заедно. Опонентите ни ще имат възможност да видят как ще се случат нещата. Политическият резултат е важен. Важно е да се отвори левицата отново, да се консолидират разпилените от предишните избори гласове"- заяви той.
Бързо се намесиха и социологическите агенции, както шеговито ги нарича възрастен врачанин - "най-изявените манипулатори". И - както още не са изготвени листите на кандидат депутатите за Европейския парламент, както още вървяха конференции и събрания, на които се утвърждават предложения, "Алфа Рисърч" взе да предлага, или продава, готови резултати. Извода: "БСП губи гласове, ГЕРБ си връща лидерството". Защото - кандидатска листа за евроизборите на проекта на Георги Първанов АБВ, водена от евродепутата Ивайло Калфин, би събрала 7% подкрепа. Това показвало представително проучване на агенция "Алфа Рисърч", направено в периода 18 - 22 януари. Според "Алфа Рисърч" почти половината от подкрепата за листа на АБВ идва от БСП, останалата - от центристки, от националистически формации и от негласуващи. С появата на АБВ, БСП била загубила около 20% от избирателите(!), гласували за нея на парламентарните избори миналата година.
Естествено е да се подчертава необходимостта Българската социалистическа партия да бъде единна в стремежа за победа на евроизборите. Защото нажеженото политическо противопоставяне преди изборите предопредели, че евровотът ще се ползва за показател кои политически сили печелят доверие, и колко, кои губят, как и защо. Социалистите си поставят задача за постигане на висок резултат. БСП е заинтересована да спечели най-много депутатски мандати, защото е убедена, че от това ще зависи не само съотношението на силите в Европейският парламент, но и съдбата на българското правителството.
От друга страна - ако АБВ и БСП спечелят общо най-много депутатски места, подкрепени и от резултатите на други партии, подкрепящи правителството - то естествено е, че ГЕРБ, Реформаторският блок (всичкото неясно дясно) няма да имат никакви основания за претенции, че е изменена политическата обстановка и предпочитания. А и Ивайло Калфин е един от успешните български евродепутати.
В средствата за масова информация се прокраднаха съмнения, че Сергей Станишев и ръководството на БСП виждат в амбициите на АБВ премерване на сили за евентуален нов ляв проект. А е възможно да се изпитва и страх от евентуално "сриване" на резултатите, след което да бъде поискана смяна на партийното ръководство.
Възможен е и такъв вариант.
Да, не е за акламиране моментът, който Георги Първанов избра, за да покаже възможностите на АБВ. Не е. Но пък не може да се елиминира сред поддръжниците му, и сред избирателите, както силното му лидерство в БСП, така и достойното му поведение като президент на Р България два мандата. Ето защо ръководството на БСП трябва внимателно да прецени конкретните действия и последиците от тях. Защото не са малко наблюдателите, а и левите избиратели, които смятат, че от прибързани крайни действия срещу АБВ може да загуби БСП и да спечели опозицията.

Владимир ПЕТКОВ

 
 


 


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM