Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

СТУД И ПТИЦИ

След топлия и благословен, според сиромасите, декември, дойде Голям сечко. А с него и големия сняг. Снегорини и тежка техника разчистват пътища, летища. Заради снегонавявания е затруднено придвижването. Режещ вятър усилва усещането за студ. Колкото и да е трудно, хората се справят - имат ум, жилища, електричество, осветление, храна, техника.

Птиците са в особено затруднение. Снегът е свел до минимум възможността да се намира храна, студът като нищо може да прекъсне живота им. Сега е време ние да ги спасяваме - да им поставим храна, по възможност с малко мазнини срещу студа. За да дочакат затоплянето, пък ние да дочакаме птичата песен. Напролет ще ги викаме и те ще ни носят на крилете си на небето, ще даряват порив, полет и криле за душите.

За да помогнете на птиците в суровите условия, молим да следвате плана за зимното им оцеляване:
1. Поставяйте храна навън редовно. Пригответе хранилка с висококалорични миксове от семена. В хранилката може да слагате и кухненски отпадъци като сурови животински мазнини, настъргано сирене и овесена каша.
2. Поставете висящи хранилки с черен слънчоглед, богати слънчогледови смески или неосолени фъстъци.
3. Поставяйте и прясна вода всеки ден. Ако е много студено, използвайте хладка вода, но не и продукти против замръзване.
4. Поставяйте ябълки и круши за коса, пойните дроздове и другите членове на семейство дроздови.
5. Ако сложите мазнина в хранилките, или я втривате в кората на дърветата, ще помогнете на дърволаза и жълтоглавото кралче.
6. Поставете кутии-гнезда, за да предоставите място за спане за по-малките птици. Те ще се използват за размножаване по-късно през годината. 
 


 


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM