Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

БЕЗРЕДИЦИ В КИЕВ

. Правителството е готово да подаде оставка

Обстановката в Киев рязко се промени. Изострените стълкновения между протестиращите и силите на реда доведоха до употреба на оръжие, проливане на кръв, има жертви.
Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова президента на Украйна Виктор Янукович да разпусне Върховната Рада и да насрочи провеждането на предсрочни избори. "Да погледнем фактите в очите. Янукович ръководеше страната с мнозинство в парламента и с подкрепата на по-голямата част от обществото. Това се промени. Всеки здравомислещ президент в тази ситуация щеше да разпусна парламента и да обяви дата за нови избори".
"Въпросът за оставката на правителството е в компетенциите на парламента. Ако парламентът го гласува, то правителството ще подаде оставка. Вече споменах, че подобна процедура е възможно", каза министър-председателят на страната Микола Азаров.
Пред "Ройтерс" той не изключи в приетите от Върховната Рада на 16 януари закони да бъдат внесени изменения.
Украинският премиер отбеляза, че за това е нужно конструктивно сътрудничество с опозицията. Могат да бъдат привлечени и експерти от Съвета на Европа и Венецианската комисия. "Вие поставяте въпроса за европейската интеграция - хайде да седнем на масата за преговори и да решим как ще се движим в тази посока. Вие поставяте въпроса за гаранциите за провеждането на демократични избори - нека да седнем на масата за преговори и да помислим за това как да направим съответното законодателство. Вас не ви устройват приетите закони, които налагат елементарен ред при масовите безредици - нека да ги разгледаме заедно, след като те не са достатъчно демократични за вас", каза Азаров. "Аз вярвам в здравия разум на нашата опозиция и вярвам, че европейските политици, които се изказват да проявим сдържаност, имат достатъчно влияние върху нашата опозиция. И ако ние говорим с един глас и заемем обща компромисна позиция по всички политически въпроси не на улицата, а в парламента, на масата за преговори, тогава мисля, че ние бързо ще постигнем споразумение".
Азаров коментира и необходимостта да се извърши подробно разследване на това по какъв начин са загинали демонстрантите в Киев. Той добави, че според предварителните данни гражданите са загинали от огнестрелни рани, получени в резултат на стрелбата с гладкоцевни оръжия със самоделни патрони. По думите му украинската полиция не разполага с подобни оръжия и изказа мнение, че полицаите "не са използвали такова оръжие".
"Ще отида в Киев следващата седмица, за да се срещне с президента Янукович и опозиционните лидери", каза върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Катрин Аштън. По думите й е необходимо "да се избегне по-нататъшно влошаване на ситуацията и да се проправи път за диалог.
Президентът Виктор Янукович е поискал да се проведе извънредно заседание на парламента, на което да се обсъди евентуална оставка на правителството. Председателят на украинския парламент съобщи, че Извънредното заседание на Върховната Рада на Украйна ще се състои във вторник, 28 януари в 10 часа, съобщи председателят на украинския парламент. Дневния ред за заседанието не се съобщава. 
 


 


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM