Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

Емил Спахийски

ДА ПАЗИ ГОСПОД БОРИСОВ ДА ТЕ ПОХВАЛИ

Да си политически приятел на Бойко Борисов, е като да си близък с Чарли Шийн - хем ти е кеф, че се познаваш с него, хем се молиш да не ти дойде на гости. Знаеш: ще стане мазало.
Важно е да уточня, че бившият премиер нито е пиянка като холивудския актьор, нито шмърка кокаин, нито прави скандали по ресторанти и хотели. Не! Приликите са други. Бойко Борисов е левент като за двама мъже и половина, а Чарли Шийн е героят в "Двама мъже и половина". Американският актьор е звезда в Холивуд, а Генерала - на българската политическа сцена. Ръсят лафове, жените ги харесват, бият всичко под път и над път (Борисов на избори, Шийн раздава шамари на съпруги и проститутки). Трагичният епилог също е един -
и двамата
не са в сериала
Това е. Борисов е победител без титла, Шийн - без роля.
Но стига с този Чарли, какъв ни е той, че да го сравняваме с Генерала. Освен... че и с двамата никой не иска да си дружи. Да пази господ Бойко Борисов да те хвали или да ти протегне ръка. Веднага се случва непоправимото. Като да пъхнеш слон в стъкларски магазин. Врътне опашка - падат вази, помаха дружелюбно хобот - хвърчат полилеи.
Похвали Първанов и онзи вземе, че свали рейтинг. Каже, че Калфин е по-опасен противник от Станишев, и БСП се люлее. Каже, че ще се съюзи със Синята коалиция - пък те вземат, че се разпаднат. Протегне ръка към "Реформаторския блок" - и публиката кресне "Продажници!" Вземе, че изръкопляска на уличните протести срещу правителството - и онези бягат като дявол от тамян и крещят "Анатема!". Бъзльовци.
Всички треперят от Борисов. Дето се казва - и вратарите на футболното игрище ги е страх. Като го видят да рита, дежурно скачат в противния ъгъл, за да не вземат, без да искат, да уловят топката. Кофти работа.
Защо, бе? Какво се плашите от Борисов, мискини недни? Благ човек е - брада да пусне, Дядо Коледа ще стане.
Дотук с шегите. Борисов е неизбежен за дясното и тези страхове са страховете на егото.
Макар и да не е във властта, Бойко Борисов води най-голямата политическа сила в България. Повече от милион души гласуваха за ГЕРБ на последните избори и не познават вкуса на загубата (в основните дисциплини). Тя реално е най-големият политически субект в дясното пространство и дори - единствено забележимият. Това е и основната причина политическите субекти да бягат от дружба с ГЕРБ. Доближат ли се, ще изчезнат като в черна дупка. Не защото са лоши, а защото гравитацията на публичното мнение много силно тласка дребосъците в орбитата на гиганта.
Някогашният титан СДС в момента е толкова малък, че дори елегантните обувки на Надежда Михайлова ще му хлопат на ходилцата. "Реформаторският блок", в чиято основа са партията на Меглена Кунева и ДСБ, все още не е възмъжал.
В същото време, погледнато на света отдясно, съществува една единствена обща задача - да се катурне правителството на Пламен Орешарски, а заедно с това и целият парламент. В такава една дясна завера има нужда от всички, които са анти-Орешарски настроени - от синдикатите, през "ранобудните", реформаторите и ГЕРБ. Това е правилната формула. Правилната формула обаче носи предизвестена гибел за малките. Такава е цената и тя е екзистинциална. Без Борисов и ГЕРБ никой не може да бутне оста Станишев - Местан, която днес изглежда толкова могъща, колкото пакта Рибентроп - Молотов.
На правителствените опоненти им трябва лице, трябва знаме и обединени войски, дори на цената, че славата ще е само за един.
Чисто времево погледнато,
десните нямат много време
ако искат избори "две в едно" през май. Без никакви напъни всеки политолог и социолог ще хване бас, че на евроизборите БСП и ДПС ще получат вот на доверие от избирателите. Това би било краят на дясното за дълги години напред. А това не е добре. България има нужда от идейна, политическа и икономическа конкуренция, иначе ще деградира.
Очевидно е, че Борисов ще плаши младите формации, но той е неизбежен, дори и за протеста. Ако "интелигентните и красивите", не искат да останат в хербариите като красив мъртъв спомен, не е лошо да станат и "мислещите и саможертвените".

в. "Труд" 
 


 


Реклама
ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


БЪЛГАРИЯ И СВЕТЪТ
ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM