Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

СЕЗОНЪТ НА ХРЕМИТЕ ОТНОВО НАСТЪПИ

Никой не е застрахован от хремата - от кърмачето до възрастните. Най-драматично тя протича при кърмачетата. Носът запушен, не могат да дишат през него. Това затруднява храненето им. Стават неспокойни. Когато носът е само запушен, без външно изразена хрема, капките с трите натрия са много ефективни. При проявена носна секреция приготвените капки с адреналин и натриев хлорид са незаменими. Не трябва да се прилагат повече от 4-5 дена. Педиатрите често изписват готовите виброцил, които не винаги се оказват ефективни. Често се предписват готови очни капки, които се пригаждат за носа, за което съм против от фармакологична гледна точка. При по-големите деца много често носът е запушен, чува се сумтене при дишане с него, секретите са гъсти, често жълтеникаво оцветени. И тук приготвените капки с коларгол, алергозан, адреналин се оказват ефективни. Коларголът подтиска бактериалната компонента, обуславяща жълтеникавия цвят на секретите. Алергозанът овладява алергенността на носната лигавица. Адреналинът намалява носната секреция, свивайки лигавицата. Преди употреба на цитираните капки носът се прочиства с екстракт (извлек) от лайка, към който се прибавя щипка готварска сол и сода за хляб. Възрастта на децата определя концентрацията на споменатите компоненти. Капките с коларгол и алергозан са особено подходящи при хронични хреми и синозити при възрастни. Никакви готови капки не са в състояние да окажат терапевтично въздействие при цитираните диагнози. Въпреки това лекари, дори специалисти по уши, нос и гърло, продължават да изписват готови капки. Не искам да коментирам този факт.
Когато алергичната компонента е водеща (хронично запушен нос; кихане едно след друго, особено сутрин, водниста обилна секреция) отново на помощ са приготвените капки, съдържащи метилпреднизолон, алергозан и адреналин. Метилпреднизолонът и алергозанът взаимно потенцират своите противоалергични ефекти. Адреналинът намалява носната секреция. Тези капки овладяват както острата, така и хроничната форма на алергичния ринит в стадии на обостряне.
Предупреждавам: капки от групата на Алфа- симпатомиметиците като олинт, ксилометазолин, ксилофарм при алергични хреми са противопоказни. Те отпушват носа, но с тях се свиква, което довежда до увеличение на дозата. Увеличената доза пък води до разрастване на носната лигавица (хиперплазия) и отново засилено запушване. Какви капки ще изберете, оставам на вас, уважаеми пациенти. Готов съм да коментирам всяка една подробност, отнасяща се до хремата.

Иван УЗУНОВ,
социален клиничен магистър-фармацевт

 

  


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM