Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ИЗЯВЛЕНИЕ НА КРАСИМИР БОГДАНОВ

Уважаеми представители на средствата за масово осведомяване,

Обръщам се към Вас във връзка с проблемите, предизвикани от сръбските гранични власти при преминаването на български граждани на територията на Република Сърбия на 27.11.2013г., свързани с отбелязването на годишнината от Ньойския договор. Събитието се организира ежегодно от Културно-информационният център на българите в Босилеград.
С КИЦ поддържаме добри взаимоотношения, като тази година поканихме тяхното ръководство за Второюнските тържества във Враца. Обменихме доста идеи за бъдещо сътрудничество в сферата на образованието, културата и спорта. Обещахме да посетим Босилеград при покана от тяхна страна.
Получихме официална покана за 27 ноември. Подготвихме официални подаръци, включително и за Община Босилеград, които искахме да връчим на кмета на града.
Достигайки до ГП "Рибарци" забелязахме голямо струпване на полиция. Българските автобуси, микробуси и автомобили бяха обискирани. От тях се изземаха лични вещи, книги, календари. Проверяващите ги окачествиха като "пропагандни", включително и официалните подаръци.
След проверката, част от автомобилите останаха принудително на паркинг, групи хора бяха пропуснати да преминат пеш, а на други им се каза да изчакат на границата, без ясно обяснение, защо. Чакането продължи няколко часа, като граничните власти отказваха да коментират ситуацията, бавеха и протакаха вземането на решения, използваха добре познатите за тази страна намеци за "почерпка" и т.н. Дори се скриха и отказаха телефонен разговор с българския консул в Ниш. В интерес на истината, служителите от втората гранична смяна, показаха неудобството и несъгласието си с тези действия на своите колеги.
След оформянето на някакви документи, българските граждани бяха съпроводени до Враня, където пак след часове им беше постановено да заплатят глоба от 10(десет) евро на човек, като превантивна мярка за непознаване на законодателството на Р. Сърбия. След всичко това бяха върнати обратно на границата от където преминаха в България.
Няма как да не възникват неудобните въпроси:
Това ли е цивилизованото отношение на властите на стремящата се към членство в Европейският съюз Сърбия?
Защо тези инциденти се случват винаги с българи, граждани на държава, членка на ЕС?
Защо трябваше на ГП "Рибарци" да има десетки представители на силите на реда/на българската граница бяха само двама и всичко премина при безупречен ред/?
Кой си позволява да окачествява печатни издания като пропагандни и да налага цензура?
Европейска страна ли е Сърбия? След като си позволява своеволни действия с отговорни български граждани, какво ли е положението на живеещите в Западните покрайнини българи, които ежедневно са подложени на тормоз.
Крайно време е българското правителство да постави тези въпроси на сръбските власти, в името на добросъседството и спазването на основните човешки права.
 

  


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM