Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ОТБЕЛЯЗАХА МЕЖДУНАРОДНИЯ
ОЛИМПИЙСКИ ДЕН

Празникът, който се проведе по инициатива на Община Враца, започна с факелно шествие от пл. "Македония", където бивши и настоящи спортисти и деятели се събраха да запалят олимпийския огън. Първият пост от щафетата бе зам.-кметът Красимир Богданов, който, заедно със специалния гост на тържеството - олимпийската шампионка от Монреал`76 Здравка Йорданова, поведе шествието. Множеството бе предвождано от мажоретния състав към Центъра за работа с деца и духовата музика на читалище "Развитие". На пет места постовете се сменяха, така по-голяма част от присъстващите имаха щастието да се докоснат до "божествения огън". Според традицията, огънят се запалва в Олимпия /мястото на древните олимпийски игри/ от слънцето чрез сферични огледала на всеки четири години / в олимпийска година / и се пренася през петте континента, преди да пристигне на олимпийския стадион на страната-домакин, която тази година е Англия.
Пред сградата на Община Враца шествието спря, за да види гимнастически композиции на деца от ЦДГ "Българче", ОДЗ "Брезичка" и клуба по художествена гимнастика, с ръководител Анелия Ангелова. Присъстващите видяха фигурална композиция от деца, която изобразяваше петте олимпийски кръга.
Последният факлоносец - олимпийската шампионка Здравка Йорданова, предаде огъня на кмета на общината инж. Николай Иванов.

Официалната част продължи в Градска концертна зала, където гостите бяха запознати със символите на олимпийското движение. Здравка Йорданова заяви, че е много приятно изненадана от организацията на празника. Тя сподели и някои проблеми на спорта в България, месец преди най-голямото събитие за последните четири години - олимпийските игри и изрази надежда, въпреки всички проблеми, България да завоюва призови места по време на XXX олимпиада в Лондон.
На присъстващите бяха представени и успехите на врачанските спортисти, участници в олимпийски игри, които получиха и почетни плакети от кмета. Това са змс Росица Стаменова, змс Павел Павлов /посмъртно/, змс Ивайло Йорданов, змс Светла Димитрова, змс Ивайло Младенов, мс Иван Ангелов и мс Гита Додова. Накрая всички се събраха за обща снимка под звуците на песента "The Show must go on" на "Куин".

Даниела Хитова
 


 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM