Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

Протестът - от различни гледни точки

ПИСМО НА "НЕСПЯЩИТЕ СТУДЕНТИ" ДО МЕДИИТЕ

Нова група, наричаща себе си "Неспящите студенти", която първоначално е подкрепяла окупацията на СУ, е разпространила писмо до медиите. В него тя огласява позицията си относно продължаващата блокада на Алма Матер, споделя разочарованието си от бързото обвързване на Ранобудните студенти с определени политически сили и кръгове и посочва кои са те позовавайки си на базата данни на правно-информационната система "Сиела" . Ето и пълния текст на писмото:

Обръщаме се към широката българска общественост заради случващите се събития в нашата мила Родина през последните няколко дни - визираме по-конкретно Окупацията на Ранобудните студенти, която започна на 23-ти октомври в 272-ра аудитория и вече завзе целия ни Университет.
Искаме предварително да поясним, че ние нямаме никакви политически, идеологически или каквито и да било други пристрастия или зависимости. Не сме платени, не изпълняваме политически, партийни, олигархични, мафиотски или някакви други интереси. Не сме и част от контрапротестиращите, които създадоха и най-вероятно ще продължат да създават неуредици в двора на Ректората. Ние сме българи - независими, горди, обичащи безрезервно България и желаещи да направят нещо за нея със своите ежедневни усилия и лишения.
Искаме да знаете, че ние първоначално подкрепихме окупационните действия на нашите колеги като символичен акт срещу решението на Конституционния съд по казуса "Пеевски", олицетворяващо липсата на морал, съвест и справедливост в съдебната ни система и въобще в нашия общественополитически живот през последните двадесет и четири години, т.е недоволството срещу задкулисието и олигархията, които отровиха живота на поколения българи.
Самите ние подкрепяме исканията на голяма част от българските гражданите за оставка на сегашния ни кабинет и продължаваме да участваме в протестите, които започнаха със скандалното назначение на Делян Пеевски за шеф на ДАНС на 14-ти юни 2013 г. - един знаков акт на срастване между мафия и държава. Подкпрепихме протеста срещу професор Димитър Токушев и мотивите на първоначалната окупация, подкрепихме искането на ранобудните ни колеги за оставка на сегашното правителство, но мнението ни за тях коренно се промени, когато те излезнаха с декларация, в която вече заявяваха, че искат "възможно най-бързо насрочване на нови парламентарни избори" и "незабавното разпускане на 42-то Народно събрание".
Имахме своите съмнения за нашите колеги-окупатори още в началото на акцията им, но окончателно се усъмнихме се в безкористността на действията им след въпросната декларация от 25-ти октомври, което ни накара да направим свое собствено разследване по случая. Пак повтаряме - това е една самостоятелна инициатива на едни радетели за истина и справедливост, а не някаква поръчка. Именно заради това наше разследване решихме да напишем това писмо - защото Истината е над всичко и тя винаги трябва да се търси, независимо колко труден и болезнен е пътят до нея.
Ние не се бунтуваме срещу академичната общност, всички преподаватели, колеги, интелектуалци и въобще граждани, които подкрепиха и продължават да подкрепят Ранобудните студенти, нито пък пишем това писмо, за да ги убеждаваме в нещо или за да пропагандираме някакви тези или лозунги - всеки има правото да подкрепя каквото иска, който иска и както иска. Вярваме, че голяма част от подкрепящите Ранобудните студенти са безкористни и искрени хора, но със сигурност някои от най-ранобудните окупатори бързо са ококорили очи пред хоризонта на личния интерес. Не искаме да всяваме смут, омраза, спекулации, интриги, разделение или нихилизъм в обществения ни живот - и без това те присъстват доста сериозно в него и нямат нужда от допълнителна подкрепа.
Нашето желание е да покажем на българската общественост каква е истината около тази окупация на Ранобудните студенти, защитавайки тезите си само единство с проверими и проверяеми факти, доказателства и аргументи - за да не кажат после някои, че сме конспиратори, лъжци и изпълнители на някакви поръчки. Защото ние, неспящите студенти, вярваме, че на България трябва да се служи честно и достойно, и няма да позволим нечисти и нечестни хора да се обявяват за говорители на нацията, да се правят на революционери, да си правят автореклама и да залъгват множество хора, заставайки зад някакви красиви клишета и патетични фрази. Защото Истината, уважаеми, Истината - тя е най-важната. И без нея забравете за някаква основна промяна в обществено-държавната ни цялост.
Нека сега да обърнем внимание на едни от първите личности, подкрепили окупацията на новите ни национални щурмоваци. Г-жа Милена Христова Стефанова - заметник-ректор по учебната дейност в Университета и преподавател във Философския факултет. Г-жа Стефанова е била в листите на СДС за община София, област София-град на местните избори през 2003 г. Тя участва още във Фондация "Институт за демокрация и стабилност в Югоизточна Европа", където си "партнира" в управленското кресло със синята дама Надежда Михайлова и във Фондация "Сорос център за култутрни политики", където е управител заедно с Георги Господинов и Нели Ангелова Огнянова. Все още ли си мислите, че ние сме консипратори и че това е някаква измишльотина, с която искаме да опропастим усилията на новите ни народни будители? Ако е така, то сега ще ви оровергаем.
Гореспоменатите Георги Господинов и Нели Ангелова Огнянова върло застанаха на страната на ранобудните поспаланковци. Известният ни писател бе един от първите интелектуалци, които подкрепиха окупационните дейтвия, а Нели Огнянова е преподавател в Университета, като беше запланувано тя да е една от първите, които да изнесат речи пред фанатизираните революционери - нещо, което по ред причини не се осъществи. Професор Огнянова и Георги Господинов си правят компания в Институт "Отворено общество", където можем да видим да се подвизава и небезизвестната влиятелна българска дама Саша Безуханова. Професор Огнянова я срещаме и сред управителите на Фондация "Институт за евроатлантическа сигурност", като забележете кои са нейни другарчета там - бившият ни премиер Иван Костов и Надежда Михайлова. Не станаха ли случайностите прекалено много?
Ако питате Ранобудните студенти, те ще ви кажат, че всичко, което се пише против тях е невярно и конспиративно, отнасяйки се с ирония и сарказъм към обвиненията. Но окупаторите-юнаци никога няма да отговорят аргументирано на нападките, просто защото не могат да им отговорят подобаващо. И ние искахме да могат, ама, а де - май са недоспали, милите, а и явно провизиите им от народна любов вече са на привършване и те добре осъзнават това. А всички знаем, че иронията,самоиронията и сарказмът са безсилни пред истината, те по-скоро помагат да я преглътнеш по-лесно за себе си, като същевременно с това притъпиш критичната и аналитична мисъл на твоите запалянковци и насочиш недоброжелателите си в грешната посока на разсъждения и съмнения. Но това са подробности - нека ние, неспящите, да продължим с нашето изложение.
Обърнете внимание на професор Калин Янакиев. Той също бе един от първите преподаватели, които колегите-окупатори също предварително бяха решили да поканят за една пламенна реч насред новия Гюргевски революционен комитет - 272-ра аудитория. Неговото Слово се носеше от уста на уста, от медия на медия, и от фейсбук на фейсбук - една легедна, която ще живее вечно. Професор Янакиев е сред управителите на "Демокрация" - Фондация с дейност в частна полза. Забележете обаче част от другите управители на фондацията - това са Александър Димов Божков (един от управителите на "Типинг пойнт" на Иво Прокопиев), бившият ни премиер Филип Димитров, Екатерина Михайлова, Надежда Михайлова и Иван Костов.
Искате ли да разберете повече за партийната принадлежност на многоуважания от нас оратор професор Янакиев ? Ако да - просто вижте снимката от сайта на ДСБ. Ех, може ли така да говорим непроверени неща? Нямаме срам! Шегуваме се естествено. При добро желание и воля всеки може да провери достоверността на нашите думи като се порови в интернет и прекара малко повече време в различните правно-информационни системи.
Между другото, нека да видим каква е позицията на Реформаторския блок за окупацията. Позицията е изразена във фейсбук. Лесно можете да забележите колко активни са реформаторите в своята страница в споделянето на информации, свързани с окупацията на ранобудните. Нека накрая да обърнем внимание на една публикация на "Протестна мрежа" в тяхната фейсбук страница… Споделено е състояние на Boris Rangelov.


КАК ДЖЕЙМС ПАРДЮ ВЛЕЗЕ В СУ,
КЪДЕТО ПИЛЕ НЕ ПРЕХВЪРЧА?

Бившият американски посланик Джеймс Пардю посети окупирания Софийски университет.
Фотообективът на BNews щракна US-дипломата Пардю на излизане в понеделник следобед. Той влезе с две жени през входа откъм подлеза към метрото. Решетките се отвориха за него към 14.40 часа. Интересната визита трая 40 минути и след нея Пардю излезе от същия вход, който отново бе отворен специално за него и спътничките му.


"РАНОБУДНИТЕ СТУДЕНТИ" -
С ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО

Ние, Ранобудните студенти
Продължаваме да сме непреклонни в искането си за морал в политиката. Но какво е морал? За нас новият морал не означава замяна на едни господари с по-добри, а овластяване на самите граждани чрез просвещение. Не може да има нова политика без политически образовани и независими граждани. Затова образованието е ключовият елемент от новия обществен договор, за който се борим.
Ние си даваме сметка, че целият обществен фарс на икономически, финансови, правни и политически злоупотреби, целият "евтин сценарий", който се разиграва на политическия "театър" пред нас над 20 години, няма да бъде възможен, когато политическите "герои" на нашето време срещнат своя истински ограничител и критик в лицето на едно действително, а не номинално гражданско общество. Само когато управляващите започнат ефективно да работят за израстването на силно критична, информираща се и активна нация от граждани, тогава ще се убедим, че политическият елит е спрял да обслужва бизнес-интересите на малцина както досега и е започнал да работи за националния интерес, а не за частния.
Искането за действително, адекватно, будно и критично гражданско общество обаче означава искане за коренно различна образователна система - такава, която образова не поданици, конформисти и груби кариеристи.
Каква е нашата визия за образование? Ние виждаме образованието на бъдещето като насочено към изграждане на интелектуално независими и критични личности. Това може да стане само по начин, който акцентира върху култивирането на самостоятелното и критично мислене, аналитични умения и усет за проблемите - или всичко онова, което липсва в сегашната образователна система. Тази система цели единствено механичното възпроизводство на факти, а не критичното боравене с тях. Тя създава и възпроизвежда йерархии - расови, възрастови и полови, както и култура на подчинение. Образованието трябва да е еманципиращо и да ни помага да развиваме аналитичен апарат, който ни прави самостоятелни и критични, а не ни снабдява просто с умения, адаптирани за краткосрочните нужди на пазара на труда. Моралът не е конвертируем - той е за цял живот.
Ние си представяме образованието на бъдещето като интегрирано и интегриращо, където различните предмети се свързват и подпомагат един друг в непрекъснат диалог и обмен на идеи, а преподавателите включват студентите и учениците в научните проекти. Така че когато влезем в час с едни сурови представи, да излизаме обогатени с идеи, изковани в дебат и дискусия, а не с готови рецепти и назубрени факти. Изолираните един от друг предмети не стимулират ученика да се ориентира и изгражда връзки между отделните области на живота и по този начин да развива комплексно мислене.
Целта на новия политически морал и образование трябва да бъде гражданинът, който не е послушен и апатичен изпълнител, а смело отстояващ припознатите от него обществени интереси. Дори това да е с цената на гражданско неподчинение!
Но каква е материалната основа на новата образователна система? Начинът на преподаване и учебното съдържание трябва да създават образование, достъпно за всички, което не изключва никой.
Култивирането на гражданско критично сетиво не може да става само в 12 клас и не бива да е съсредоточено само във философкия цикъл. Искаме всички предмети да са пропити от критичен дух. Това ще стане само, когато образованието бъде всеобхватно - под този просвещенски идеал разбираме интензивна и качествена промяна на учебния материал, а не просто количествено увеличаване на абсолютната стойност учебни занимания. С други думи, искаме не само повече часове по гражданско образование и преструктуриране на философския цикъл, а и прилагане на модела на проблематизиране и поставяне под въпрос във всички учебни предмети.
В духа на нашата визия за гражданското образование като интегрирана нагласа във всички предмети, ние настояваме за по-голяма ученическа и студентска автономия, по-пълно включване на последните при взимането на решения и самоуправление. Политическата теория без ежедневно приложение в практиката е само празна обвивка. Демократическият дух се изгражда не просто с наливане на знание, а с практическото му възприемане и изграждането на демократични рефлекси. На младия човек трябва да се гарантира възможността да поема отговорност и да бъде субект в институционалните отношения. Само така впоследствие - вече като зрял гражданин - той ще чувства потребността от това да участва в социалния живот, ще знае, че от него зависят неща и че той може да влияе върху тях, накратко: да бъде действителна страна по т.нар. обществен договор.
Според нашето виждане гражданското образование трябва да агрегира всички етноси в единно общество. Това е възможно само с помощта на ментори с достойнство.
Затова искаме заплащане за учителите и преподавателите, което ги освобождава от постоянното напрежение да мислят за пари и оцеляване.
Искаме бюджета за образование и наука да надмине средноевропейските нива. Настоящото финансиране на средното и висшето образование води до задълбочаване на социалните и познавателни неравенства. Качеството на преподаване пада, когато знанието спре да бъде самоцел, а се подчини на конюнктурни цели. Обвързването на заплатата с количеството часове също води до ниско качество. Всичко това превръща училищата и университетите от храмове на знанието във фирми, в които господства логиката на счетоводителя, а не на учителя.
Искаме да се установи обратна връзка и прозрачност в оценяването. Не искаме критерии за оценяване, които не отчитат специфичните особености и нужди на научнитe сфери.
Ние искаме да останем в България! Като граждани, ние участваме в управлението на тази държава и настояваме за извършване на исканите промени в образователната система, които да отразят, че се превръщаме от инертен обект в активен субект.









 

 



 


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 



НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"






ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM