Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

МИХАЙЛОВА:

ПРЕНЕБРЕГВАНИ СА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ ЗА НАРУШЕНИЯ ПО ОПОС

От 2011 г. европейските одитиращи органи са изпращали многократно констатациите си за нарушения при реализирането на проекти по Оперативна програма "Околна среда" и българските власти - в лицето на одитиращия орган в Министерството на финансите, не са ги приемали и са подкрепяли действията на българската страна. Нарушенията са основно при обществените поръчки. Това заяви пред bTV министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. Тя посочи, че съгласно европейското законодателство България като държава-членка следва сама да налага финансови корекции по тези проекти, а не да чака действията на Европейската комисия.
"Притеснява ни фактът, че от 2011 г. до началото на 2013 г. българските власти отказват да приемат констатациите на одиторите, да променят процедурите и Закона за обществените поръчки, което може да доведе до наказателна процедура срещу България, включително спиране на пари", каза министър Михайлова. Тя подчерта, че проблемът идва от установената системна грешка, която не се отстранява.
Последното писмо от Европейската сметна палата е за нарушения при обществени поръчки за надзор и консултантски услуги по проекти в общините Белослав, Перник и Хисаря. Санкциите за тях са за около 400 000 лева. "Това е конкретният повод, но от него произлиза друг проблем - системен, с контрола върху изпълнението. Сега разполагаме с два месеца от получаване на българския вариант на сигнала на Европейската сметна палата, за да преразгледаме методиката и да се убедим, че тя е правилна. Очаквам предложения от одитиращия и от управляващия органи на програмата за промяна на системата", каза министър Михайлова.
Различията в отчетените от регионалните екоинспекции и от граждански организации стойности на замърсявания министърът на околната среда и водите обясни с разликата във времето на извършваните проверки. Тя призова гражданите да сезират незабавно МОСВ при съмнения за наднормени замърсявания, за да може те да бъдат регистрирани според нормативните изисквания и да доведат до предприемане на мерки.

/КРОСС/


 

  


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM