Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

ВРАЦА ЧЕСТВА 136 ГОДИНИ
ОТ ОСВОБОЖДЕНИЕТО СИ

      
      
      
      

С възстановка на тържественото посрещане на ген. Николай Степанович Леонов във Враца бе отбелязана 136-годишнина от осбождението на града. Врачани отново видяха онзи паметен миг, в който техните предци са посрещнали освободителите с хляб и сол и тържествения възглас "Христос воскресе". Пред събралото се множество застанаха първенците на града от далечната 1877 г. Прозвуча речта на Иванчо Николакев - председателят на първото привременно правителство на свободна Враца. От неговите ръце ключът на града бе предаден в ръцете на днешния кмет инж. Николай Иванов. "С вълнение заставам пред вас в тържествения момент на преклонение пред героизма и подвига на воините - освободители на Враца! Девети ноември 1877 година е паметна дата за врачани - ден на възкресение, ден на дълго жадувана свобода! Преди 136 години, тук, от това свято място, руският боец - тръбачът Петлак, възвестява края на героичната битка на отряда на генерал Леонов. Възвестява свободата, заради която по бойните полета на Руско-турската освободителна война загиват достойните синове на Майка България, опълченци и доброволци! Днес се прекланяме и пред героизма на руските, украинските, белоруските, финландски и румънски воини, извоювали освобождението на България! Свое достойно място в победния ход на войната има и осетинският народ. Над 2000 осетинци се включват като доброволци в състава на Руската армия, един до друг са бащи и синове, родни братя. Те участват в битките, командвани от прославени пълководци-генерали - Скобелев, Гурко, Столетов, Радецки. Никога една война не е била толкова очаквана и желана! И колко нечовешки усилия коства тя! Днес плетем венци в знак на почит пред падналите за свободата на нашия роден град, пред стоицизма и родолюбието на четници и войводи, пред безсмъртието на нашите предци, съхранили българския дух в този кът на Отечеството през петте века на мрак. Нека е честит светлият ден 9 ноември - Денят на освобождението на Враца!" - с тези думи се обърна към врачани и гостите на града кметът инж. Николай Иванов.

      
      
      
      

Да изразят своята признателност пред подвига на героите на хълма над града, пред паметника на Вестителя на свободата, бяха дошли също депутатите Янаки Стоилов, инж. Петя Аврамова и инж. Тотю Младенов, заместник кметовете на Враца инж. Красимира Георгиева, инж. Николай Йорданов и Красимир Богданов, председателят на общинския съвет Малина Николова, делегация от побратимения град Владикавказ, водена от кмета Сергей Дзантиев, Сергей Панкрушкин - първи секретар на посолството на Руската федерация в България, общински съветници, културни дейци, граждани и гости.
Сергей Дзантиев поздрави врачани за празника на освобождението и подчерта, че гостите от Северна Осетия участват в тържеството с чувство на гордост и уважение към делото на предците си. Той подчерта своята увереност, че започнатите отношения между Враца и Владикавказ ще продължат и в бъдеще и ще стават все по-близки.
Водосвет-молебен за здраве и благоденствие отслужи траянополският епископ Киприян. Празникът завърши с народни танци и хора, изпълнени от танцов състав "Хемус".
След тържеството осемчленната делегация от гр. Владикавказ посети Регионалния исторически музей, където бе открит камерен експозиционен кът, посветен на годишнината от осбовождението на Враца. В него гостите видяха историческо изследване на зам.-кмета Красимир Богданов, посветено на участието на северно-осетинците в осбовождението на България. Изложбата включваше също фотоси на осетинци, участвали в освобождението. Изключително ценна книга със снимките е била предоставена любезно на музея от зам.-кмета на Владикавказ Светлана Есиева. Делегацията присъства и на откриването на гостуващата изложба "Преславско съкровище" на РИМ - Шумен в залата "Рогозенско съкровище" на врачанския музей. Експозицията представя част от златното съкровище от Х век., открито през 1978 г. край гр. Велики Преслав. Ювелирно изработените женски накити - обици, части от огърлици, апликации - се свързват с царица Ирина, съпруга на цар Петър I.
След посещението в музея, гостите и кметският екип поднесоха цветя и венец пред паметника на Христо Ботев.
 

  


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM