Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

БЪЛГАРИН ПЕЧЕЛИ СВЕТОВЕН ТУРНИР
ЗА ИЗНАСЯНЕ НА ПУБЛИЧНИ РЕЧИ

Българинът, който живее в Чикаго разказа какво го вдъхновява, кои са качествата, които се развиват с участието му в "Тостмастърс", както и как се е променил самият той като човек откакто е открил организацията

Пресиян Василев Източник: Youtube.com

Това лято българинът Пресиян Василев стана първият източноевропеeц, спечелил престижния световен турнир за изнасяне на публични речи "Тостмастърс"*, като тази година световният турнир се проведе в Синсинати.
Това е организация с 90-годишна история, която може да се хвали с хиляди членове по цял свят, които се събират ежеседмично за да развиват ораторските си умения. Със своето награждаване Пресиян Василев стана първият шампион в историята на "Тостмастърс", чийто майчин език не е английският.
Пред "Дарик радио" българинът, който живее в Чикаго, разказа какво го вдъхновява, кои са качествата, които се развиват с участието му в "Тостмастърс", както и как се е променил самият той като човек откакто е открил организацията.
По думите му той се е присъединил към организацията преди три години в търсене на лично развитие.
"Осъзнах, че комуникативните и лидерските умения са сред най-важните, които човек може да развие. Турнирите са малка част от дейността на организацията, чиято цел е да развие тези умения. Когато се състезаваш в ораторство, ти не можеш с нищо да ограничиш останалите, а само да подобриш себе си - да си по-добър утре, отколкото си бил вчера. Развива се и способността да слушаш.
Има различни видове речи - реч без подготовка, която развива импровизацията; реч в която целта е да забавляваш; в която да убедиш слушателите си в някоя идея или да им продадеш продукт. Във всеки клуб в Америка има много имигранти от цял свят. Невероятно е чувството да споделиш историята си с тях и те гледат със състрадание и слушат с интерес".
Освен това според него "личната история е сред най-важните инструменти, които хората имат в своя арсенал като комуникатори":
"Когато споделиш една лична история, публиката ти съчувства и ти създаваш връзка с тях. За какво се разказваше в историята ти, с което спечели турнира? Една нощ спуках гума и паркирах една в бензиностанция, при това на наклон. Пробвах няколко пъти сам да я сменя, но не стана. Влязох в бензиностанцията и помолих човека за помощ. Той дойде и ми погна... и се замислих - къде другаде в моя живот има наклони и къде не търся помощ, само защото имам его.
Така започнах да искам помощ от различни хора и това ме издигаше като човек. Погледнах на случката като на метафора на живота ми - как когато се допитваш до хората, ти печелиш - идеи, решения и приятелства, които те издигат и които ти помагат да си на по-високо ниво в живота. По време на речта ми на съдиите им хареса това, че се смея на самия себе си, а не на други. Самоосмиването е невероятен начин да изградиш връзка с публиката. Когато можеш да поставиш егото си на страна".

* Организацията Тостмастърс е основана през 1924 година в щата Илинойс. Основателят Ралф Смедли, който е християнски социален работник, забелязва, че много от младежите, с които общува, биха намерили голяма полза от това да говорят по-красноречиво. Организацията му цели да развива уменията на своите членове в няколко различни сфери - като добра и ясна комуникация, говорене пред хора и лидерство. Както името й подсказва, организацията цели да превърне своите оратори в "Майстори на тостовете" и да се научат да развиват многостранно уменията си. Най-добрите речи включват поуки, хумор, умелото ползване на езика на тялото, както и пространството на трибуната по начин, по който ораторът да спечели и запази интереса на слушателите.

VESTI. bg

  

  


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM