Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

СОФРОНИЕВА ГОРА ПОСАДИХА ВЪВ ВРАЦА

В спортния комплекс във Враца бе засадена гора, посветена на 200-годишнината от успението на св. Софроний Врачански. Враца е вторият град в България, който се присъединява към националната инициатива "Памет". Родолюбивото начинание предвижда във всеки от българските градове, който е свързан с паметта на народен будител, да бъде засадена гора в негова памет. Преди две седмици в Асеновград бе посадена Паисиева гора. В засаждането на Софрониевата гора във Враца на 1 ноември се включиха зам.-министърът на образованието Атанаска Тенева, зам.-министърът на културата Васил Василев, депутатите Янаки Стоилов, проф. Ваня Добрева - председател на комисията по образование в НС и доц. Христо Монов - председател на комисията за младежта и спорта в НС, проф. Надежда Драгова, областният управител Венцислав Василев и заместникът му Иван Даков, кметът на Враца инж. Николай Иванов, зам.-кметът Красимир Богданов, ученици от СОУ "Васил Кънчов" и Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство.

В градския парк бяха посадени 25 фиданки от видовете планински явор, сребрист явор, ясен, чинар и каталпа. Всички дръвчета са подбрани така, че да могат успешно да "съжителстват" с останалите растителни видове в района. Идеята е догодина в съседство да бъде засадена гора, посветена на друг народен будител и поборник за българската независимост - Христо Ботев. Така след години на това място да има гора на народните будители. В засаждането на дърветата инициаторите виждат символика - предаването на паметта за делото на народните будители от поколение на поколение.


 

  


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM