Български език  English  Русский  Deutsch  Francais  Espanol  Nederlands   Italiano  Portugues  Greek   Romanski  Polski  Hrvatski  Cesky  Chinese  Japanese

 

КАЛИНА ТОДОРОВА
Е БУДИТЕЛ НА 2013 ГОДИНА

За поредна година, Областният комитет на ВМРО-Българско национално движение Враца връчи наградата "Будител на годината". Призът се присъжда на личности, допринесли за утвърждаването и популяризирането на традиционните български културни и духовни ценности.
Тази път воеводите определиха за носител на приза г-жа Калина Тодорова - завеждащ отдел Краезнание в Регионална библиотека "Хр. Ботев" гр. Враца.
Калина Тодорова е родена във Враца, завършила е ПМГ "Акад. Иван Ценов" - Враца, Държавния библиотекарски институт - София, "Българска филология" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" и магистратура по "Библиотечно-информационни науки и културна политика" в Софийски университет "Св. Климент Охридски" .

Калина Тодорова е автор на множество изследвания в областта на традиционната народна култура, историята, митологията и фолклора на Врачанския край.
Зам.-председател е на Регионалното краеведско дружество. Обучител е по програмата за неформално образование "Роден край". Носител на Наградата на Враца за литература.
В интересно изследване, посветено на черквата "Свети Димитър" във Видин, авторката представи тълкуване на уникалните изображения в сцената "Цар Петър изпраща дарове на Иван Рилски". В нея иконописецът Господин Желязков е представил войните от царската свита в образите на Георги Раковски, Любен Каравелов, Васил Левски, Христо Ботев, цар Борис III и водача на ВМРО Тодор Александров.
През 2013 г. от печат излязоха книгите на Калина Тодорова - "Рилският чудотворец и Бистрешкият манастир "Св. Иван Пусти" и "100 години от Балканските войни 1912-1913". 

  


Реклама

ИНТЕРВЮ
СЕВЕР

 

 

 НОВИ КНИГИ
"КОНТАКТ-92"


ХОРОСКОП
АРХИВ

ГАЛЕРИЯ

ВИДЕО
Очакваме вашето мнение!
ПИСМА ДО
"ЗОВ ЗА ИСТИНА"
РЕКЛАМА
КОНТАКТ С НАС 
Creative Commons License
ТЕМИ

Марин
БОТУНСКИ

Марин Ботунски "В СТРАНАТА НА ШЕКСПИР"

"В СТРАНАТА
НА ШЕКСПИР"


"ВИЖ ПАРИЖ
И ... ЖИВЕЙ!"


 


ОСЕМ ГОДИНИ
ZOVZAISTINA.COM